SÖZÜN ÖZÜ (SÖYLEM DİLİ)

SÖYLEM DİLİ

İnsana nakaratlarla ezberletilen, insanın belleğine kazınan bazı klişe sözcüklerin, düşündüğünü zanneden insanın kendini bilerek veya bilmeyerek inkâr etmesi dâhil söylemin hangi kirli emellere hizmet ettiğini, masum bir sözcük gibi algısı ile insanın yalanlarına nasıl liman oluşturduğunu, kendisi dışındaki insanlar hakkında hangi kirli önyargılar oluşturduğunu sıkça kullanılan birkaç klişe sözcükte ifade edeceğim.

-“Senin yaptığını Çorumlu yapmaz” sözde masum gibi ifade edilen bu sözcük, insan belleğinde Çorumlular hakkında ön yargı oluşturduğu nedeni ile olumsuz bir olayın ortaya çıktığı durumda barışa hizmet etmeyecektir.

-“Senin gibi olacağına Arap olayım” bu sözcüğü sıkça söylem haline getirmiş Arap ırkından olmayanların belleğinde Araplar hakkında kötü ön yargı oluşturduğundan, bu ırka karşı insani davranışlarda farklılık üreteceği/ürettiği gerçekliktir.

“ Kişi başına düşen milli gelir …. dolardır, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) … dolardır, bu ay/yıl ihracat, ithalat….. dolar olarak gerçekleşmiştir, dolar kaç TL oldu haberin var mı gibi gibi” söylem dili ile halka; doların ezberletildiğini, belleklerine kazındığını söylemek yanlış olmaz. Oysa; İngiltere’nin para birimi “Sterlin” ile AB’nin para birimi AURO dolardan daha değerli para birimidir, ki;  bu para birimlerinin de söylem dili haline gelmemesi gerekir, ABD emperyalizmine hizmet eden bu söylem dili terk edilip milli para birimini söylem dili yapmak gerekir.  

-“Politikacı gibisin, siyasi/politik davranıyorsun gibi” ifadeleri söylem dili haline getiren kişi/kişiler; politika ve politikacıyı, siyaset alanını yalan üretme alanı ve üreticileri gibi algı oluşturma cabası içinde olduğunun farkında bile değillerdir. Çünkü belleklerine kazınmış, ezberletilmiş bu söylem dili politik davranış ve/veya politik söylemi ile kendi yalanlarına liman bulmanın rahatlığını yaşar, genellikle politik davranış ve söylemlerini gülerek ve gururla ifade ederler.   Demokratik sistemlerde kendi iradesinin bulunduğu politik yapılar olduğu halde bu yapılara yalancı deme özgürlüğünü yaşaması. ki;   bu kişi/kişiler kendilerine yalancı demeyeceğine göre kendisini inkâr ettiğini düşünmekten aciz zavallılardan başkası değillerdir.    

Politika; “devlet işlerini düzenleme ve yürütme sanatıyla ilgili özel görüş veya anlayıştır.”   

Etiketler : Emperyalizm
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.