Rumi överdurur şeyhini Dıvan-ı Kebir'inde öyle böyle değil.

Ulular ulusu Şemseddin’in canı öylesine yücedir ki yüceliği yüzünden, oturduğu kalktığı yeri ne Cebrâil bilir, ne vahiy.
Divan-ı Kebir 5.cilt 5.kısım XVII

Celaleddin Rumi bu övgüleri yaparken Tebrisli Şems'e hiç arlanmadın, utanmadın? Divan-ı Kebir 8 ciltlik eser böyle övgü hiçbir yerinde yok zaten hiç Allah'ı övdüğü de yok eserin başından sonuna kadar Tabrisli şemseddin'i övmekle övüp durmakla geçiyor. Diyebilirim söz ustası en büyük kalemi dünya'nın belki yanına gelecek duracak biri yok denebilir böylesi yok ama gel gör ki bu şahsa evliya veli Allah dostu ünvanı vererek en büyük haksızlığı yapıyoruz Allah'ın razılığını ve hoşnutluğunu bu şekilde kazanamazsınız. Ben okuyan biriyim soyadıyla müsemma  birisiyim okuyunca görülüyor ki kula tapanları Allah dostu velisi deyip tapmışız işte okuyunca böylelerin kirli çamaşırları ortaýa seriyorsunuz. Eseri üç bir altı yüz sayfa Divan ı Kebir eserinin büyüklüğünde kıyaslama yapmıyor Rumi ama bizler Allah'ı tekbir ederken yapıyoruz Allah en büyük derken işte dikkat edilmeli ne yerken ne söylerken ne düşünürken dikkat edilmelidir şirke girebilir ziyana uğratılabiliriz. Yanı Allah tek büyüktür büyüklüğünde kıyaslanamaz gündeme devamlı getirdiğim mevzudur arada onu da çıkarayım istedim. Allah büyüktür uludur Allahul Aziym Allahul Kebir'dir Kuran tabiriyle. Divanı Kebir kıyaslayamazsa Allah'ta kıyaslamamalıdır büyüklüğünde o tek büyük tek ulu tek Kebir olandır. Umarım mevzu anlaşılmıştır. Son olarak evliya veli ünvanı verilenler öyle sanıldığı gibi bu dine hizmet etmiş değillerdir. Bu eserde anadolu halkına öğütlediği şeyhini durmadan övüp durmasının yanında susun düşünmeyin akıllı olmayın. Moğol istilasına Anadolu insanını savunmasız bırakmak tek gayesi diyebilirim. Ne deniliyorsa yap düşünme uy emre öl derseler öl bunun için geldik dünyaya ya...
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.