GELENEKSEL SİYASET

STATÜKO ve GELENEKSEL SİYASET
Statüko; öteden beri sürüp gelen ya da var olan, şu andaki durum. yürürlükte bulunan antlaşmalara göre olması gereken durum.
Demokrasilerde siyaset kurumunun olmazsa olmaz sivil toplum örgütü siyasi partilerdir. Siyasi partileri statükocu ve/veya yenilikçi olduklarını anlamamız için siyasi partilerin parti programlarına bakmamız yetmez, söylem dilini de dikkate almak gerekir. çünkü; parti programları yazılı metinler olduğundan ve çok kişi tarafından okunma imkanı bulunmadığından halkın heyecan duyacağı konular söylem dili ile sloganlaştırılarak halka ulaştırılır.
Ülkemizde; siyasi partilerin statükocu ve/veya yenilikçi olduklarını anlamamız çok zor olmasa gerek, yeter ki düşünme yetisini ideolojik saplantılara, bir kimsenin yönetimini, egemenliğini tanıma.(biat) kültürüne heba etmemiş olalım.
Bir siyasi parti eğer ülkesi ve milletine muasır (aynı yüzyıl içinde yer alan, çağdaş) medeniyet seviyesini değil; üstünü vaat (bir işi yapmak için verilen söz ya da yapılacağına söz verilen şey.) ediyor ve bu amaçla insanın yaşam kalitesini ve imkanları artırmak, yani; anlık bulunduğu dönem içinde dünyanın kullandığı bütün imkanları kullanabiliyor olmanın ötesinde imkanları hayatına taşıma ve/veya çabası içinde olan siyasi partilere “yenilikçi”, öteden beri sürüp gelen ya da var olan, şu andaki durumu yaşam kalitesi için yeterli bulan rutini hayat tarzı yapan ve geleneksel siyaseti sürdüren siyasi partilere “statükocu” diyoruz.
Bir ülkenin; eğitim öğretim kurum üst yapısı ile eğitim öğretim sürecine katılımın yüksek olması, sağlık kurum üst yapısı ile bu kurumlara ulaşım ve alınan hizmetten, sonuçlarından memnuniyetin yüksek olması ve kara, deniz ve hava yolu yük ve yolcu taşıma imkan ve kabiliyetinin vs; gibi standartlarının yüksek olması o ülkenin insanına sunulmuş en önemli faydalardır. Fayda; “Gereksinmelerin, mal ve hizmetler kullanılarak doğrudan doğruya karşılanması sırasında tüketicinin duyduğu haz.” demektir.
Ülkemiz bu standartları yakın geçmişte ve günümüzde elde ettiğini ve etmeye devan ettiğini düşündüğümüzde, bu standartlarda rolü ve katkısı olan siyasi partiler ve unsurlarına “yenilikçi” diyoruz.
Bu standartların oluşmasına gelişmesine engel ve/veya karşı söylem içinde olan siyasi parti ve unsurlarına “statükocu” diyoruz ki; bu statükocu siyasi parti ve unsurlarının ülkemiz yerel ve/veya genel yönetimlerinde bulundukları süreçlerde kendilerinden söz ettirecek bir yatırımı söz konusu değilken, “yenilikçi” siyasi parti ve unsurlarının faaliyetlerine karşı eylem içinde olmaları düşündürücüdür.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.