DİŞLER VE DOSTLAR



     Dişler; dişi çeken için küçük, ağrısını çeken için büyük bir meseledir!

 

     Bazı insanlar, SÜT DİŞLERİ gibidir:

     Hayatı, ilk olarak bu süt dişi dostlarla anlamış ve tatmışsınızdır. Her şeyi ve muhtelif sıkıntılarla mücadele edip edemeyeceğinizi ilk onlarla denemişsinizdir.

   İlk olarak onlarla güzelleşmişsinizdir. Süt dişinizin sayısı arttıkça sevimliliğiniz de artmıştır.

   Siz de bilirsiniz ki; söz konusu dişler, hayatınızda size ancak belli bir zamana kadar refakat edecekler ve yerini yeni dostlar alacaktır.

     Bu insanların kaybı, hafif hüzün ve acı verir. Ama, yerlerini teker teker daha güçlü ön diş dostlara teslim ettiklerinden, çabuk unutulur ve anılarda yerlerini alırlar.

 

     Bazı insanlar, KESİCİ DİŞLER gibidir:

   Sizinle güçlü, sarsılmaz ve derin dostluk bağları vardır. Sıkıntıları, sizden önce onlar karşılar. Ancak onlar, sıkıntıları teker teker keser ve mücadele edilebilir hâle getirirler. Fakat, fazla üstelemez ve icabına bakması için sorunları hemen azı dişi dostlara devrederler!

   Eğer hayatınızda onlar varsa güzelleşirsiniz. Onlar, tebessüm ve mutluluğunuzun temel göstergeleridir.

   Onlar hayatınızdan çekilirse, güzelliğinizi ve sesinizi kaybedersiniz. Artık yüzünüze bakılmaz ve ne dediğiniz de anlaşılmaz olur.

   Düşünsenize, kesici dişlerinizi kaybetmişsiniz ve azı dişlerinizle elma ısırmaya çalışıyorsunuz: Ne kadar can yakıcı ve komik!

 

     Bazı insanlar, KÖPEK DİŞLERİ gibidir:

     Bu insanların da sizinle güçlü, sarsılmaz ve derin dostluk bağları vardır.

  Ancak onlar, önde yer alan kesici diş dostlar tarafından dilim dilim kesilmiş ve zayıflatılmış sıkıntıları tane tane küçük parçalara böler ve kolay katlanılabilir hâle getirirler.

    Onlar da kesici dişler gibidir; icabına bakması için, sorunları hemen azı dişi dostlara devrederler!

 

     Bazı insanlar, AZI DİŞLERİ gibidir:

     Bu insanların da sizinle güçlü, sarsılmaz ve derin dostluk bağları vardır.

     Küçük parçalara ayrılmış olsa da ayak altında dolaşan sıkıntıları, ancak onlar olursa un ufak eder ve tehlikesiz hâle getirebilirsiniz.

  Hele hele onlar, bazı sıkıntıların tek çözüm noktasıdır. Diğer dostlarınıza yaptığı "kankalar, siz çekilin aradan.. İtin bu tarafa, ben icabına bakarım!" işmarıyla, evire çevire tek başına kendisi sıkıntıların hakkından gelir.

 

     Bazı insanlar, 20 YAŞ DİŞLERİ gibidir:

  Hayatınıza bir girer, bütün dişlerinizin/düşlerinizin/işlerinizin düzenini bozar ve hayatınızı altüst ederler. Hayatınıza neden girdiğini ve hangi derdinize ilâç olduğunu bir türlü anlamazsınız.

    Sıkıntı çıkarmaya kalktıklarında, az sayıda olsalar da çok ağrı yaparlar.

   Şayet ortalıktan sıvışamaz da sıkıntılar karşısında “utanma belâsı”na yanınızda yer almaları gerekirse; aynen ağızda olduğu gibi, en arka safta yer alırlar, "sıkıntılar gerçek dostlarınız tarafından un ufak edilip tehlikesiz hâle getirildikten sonra" olay mahalline gelirler ve hak etmedikleri şekilde, "orada biz de vardık ama!" yaygarasıyla, tehlike savuşturmanın başarısından mutlaka pay alırlar.

     Göründükleri gibi delikanlı değillerdir. Çok köklü bir dostluğunuz var zannetseniz de sizinle işleri bittiği an, kolayca çeker giderler hayatınızdan.

     Bu insanların hayatınızdan çıkması hiçbir ıstırap vermez, bu çıkışın rahatlığını bütün bedeninizde ve dostlarınızda hissedersiniz.


     Kesici diş ve köpek dişi gibi olan dostların bazıları estetik duruşlu olmayabilir, ama onlar bunu hiç dikkate almadan ve hiç çekinmeden ön cephede cansiperane şekilde sizin için savaşırlar. Fakat işin büyüğünü, önde hiç görünmeyen arka cephedeki azı dişi dostlar gösterişsiz şekilde halleder.


    Bu kesici, köpek ve azı dişi mesabesindeki güçlü dostlarınızdan birinin kaybında; bütün bedeniniz büyük bir ıstırap, elem ve acı hisseder, eksikliği mutlaka hissedilir, kalan dostlarınızın da düzen, moral ve motivasyonu bozulur.


     Ve aslında, ömür boyu hayatınızda kalmasını istediğiniz dostlarla olan bu ayrılığın tek sebebi:

     Kendi menfaatiniz uğruna, yapamayacağı ve altından kalkamayacağı açıkça belli olan işlere de onları kullanmak suretiyle kırılmalarına neden olduğunuz ve arada sırada bir de olsa onlara yeterli ilgi ve sevgi göstermediğiniz için, SİZSİNİZDİR!..

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Abdullah Güler 17 Nisan 2024 19:05

    Karşılaştırmaların güzel ve yerinde olmuş yazıların daim olsun teşekkürler

  • Cumhurun Avukatı 17 Nisan 2024 12:17

    Muhteşem tecrübeli bir kardeşimizden betimleyici sosyo- psikolojik tespitler ve hayat dersleri maşallah.. müteşekkiriz

  • Altuntaş H. 17 Nisan 2024 12:05

    Çok iyi örnekleme olmuş,evet hayat da aynen bizim dişler gibi, kalemine sağlık..

  • Kerim BADEM 17 Nisan 2024 09:46

    Çok güzel yorumlar.

  • Duran Erkök 17 Nisan 2024 09:29

    Çok iyi ifade etmişsiniz tebrikler

  • Mustafa ERDEM 17 Nisan 2024 09:04

    Çok güzel tesbitler

  • Turgay Megrel 16 Nisan 2024 09:40

    Tamami ile size katılıyorum üstadım. Örneklemeniz muhteşem. Hayatımızda hep farklı türdeki dişlere ihtiyacımız vardır. Tıpki dişlerimiz ile olan ilişkilerimiz dostluklarımız da aynıdır. Eserlerinizi sabırsızlık ile bekliyorum… Saygılarımla.

  • Hakan Dalgaç 16 Nisan 2024 09:10

    Çok farklı ve güzel yorumlar… yüreğinize sağlık.

  • erol yazıcı 16 Nisan 2024 00:12

    Muhteşem