Aile Haber Girişi : 04 Haziran 2024 15:29

İslamda Erkeğin Eşine Karşı Görevleri Nelerdir?

İslamda Erkeğin Eşine Karşı Görevleri Nelerdir?

 

in: Aile Hayatı, Dünyevi Mes'eleler, Evlilik & Boşanma, Genel, Manşet

 

Yaradılış itibariyle erkek, kadına nisbeten aynı olmayıp, bazı özellikleri yönünden ondan üstündür. Onun için kadın, erkeğin idaresi altına verilmiş ve ona emanet olunmuştur. Erkek, ailesinin reisi ve mesûlüdür. Allahu Teala, bu konu ile alakalı Kur’an-ı Kerim‘de şöyle buyurmuştur :

 

Erkekler, kadınların koruyup kollayıcılarıdırlar. Çünkü Allah, insanların kimini (erkekleri) kiminden (kadınlardan) üstün kılmıştır. Bir de erkekler kendi mallarından harcamakta (ve ailenin geçimini sağlamakta)dırlar.

| Nisa Suresi / 34. Ayet Meali

 

Bir hadis-i şerifte ise Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem, erkeklerin aile reisliği hakkında şöyle bildirmiştir :

Erkek, ailede yöneticidir ve yönetiminden sorumludur. Kadın da kocasının evinde yöneticidir ve elinin altındakilerden sorumludur.

| Buhârî, Cum’a 11; Müslim, İmâret 20

 

İslam’ın öngördüğü ve kurulmasını arzu ettiği aile; bireyleri birbiriyle çekişen, her biri diğerinin açığını arayan, birbirlerine karşı yetki ve üstünlük çekişmesine giren bir aile değildir. Tam tersine karşılıklı anlayış, fedakarlık, sevgi ve saygı esasına dayanan bir ailedir. Peki bu hususta İslamda erkeğin eşine karşı görevleri nelerdir ve aile yuvasında huzur ve saadeti temin etmek bakımından bir erkeğin dikkat edeceği hususlar neler olmalıdır?

 

1.           Erkek, Eşine Mehir Vermeli

1.           Erkek, Eşinin ve Ailesinin İhtiyaçlarını Karşılamalı

1.           Erkek, Eşine İyilikle/Hayırla Davranmalı

1.           Erkek, Eşinin Kötü Huylarına Sabretmeli

1.           Erkek, Eşine Şiddet Uygulamamalı

1.           Erkek, Eşi ile Şakalaşmalı

1.           Erkek, Eşine Ev İşlerinde Yardım Etmeli

1.           Erkek, Eşini Yatakta Tatmin Etmeli ve Uzun Süre Ayrı Yatmamalı

1.           Erkek, Eşinin Sırrını İfşa Etmemeli

1.           Erkek, Eşinin Ayrı Eve Çıkma İsteğini Karşılamalı

1.           Erkek, Eşine (Gerekliyse) Hizmetçi/Yardımcı Temin Etmeli

1.           Erkek, Eşine (Gerekliyse) Süt Anne Temin Etmeli

1.           Erkek, Eşinden Boşanırsa Çocuk Bakımı (Hidâne) Parasını Vermeli

 

•             Eve gelince hanıma selam vermeli (yani selamün aleyküm demeli) ve nasılsın? diye hatırını sormalıdır, eşinin gönlünü almalıdır.

•             Eşinin akraba ziyaretlerine karışmamalıdır. Kadının, haftada bir kez anne-babasını ziyaret hakkı vardır, erkek buna engel olamaz.

 

•             Eşinin çalışma isteğine karşı çıkmamalıdır. Erkeğin haklarına zarar vermeyen meşrû işlerde ve  meşrû çerçevede çalışmak, kadının hakkıdır.

•             “Ric’î” (dönülebilir) ya da “bâin” talakla boşanan karısının her türlü nafakasını, iddeti içerisinde erkek vermelidir.

 

•             Âdet ve lohusalıktan ötürü hamama gitmek istediği takdirde, hamam parasını erkek verir, ancak hamamda avret yerlerinin açılmamasına riayet edilmediği biliniyorsa, kadın hamama gönderilmez.

•             Kadının nafakası gibi, tedavisi ve ilâç harcamaları da kocaya aittir, karısının süslenmesini istiyorsa, süs malzemeleri ve koku masrafı erkeğe aittir.

 

İslam dini, eşlerin birbirine muhabbetle, sevgi ve saygıyla davranmalarını ve birbirlerine yardım etmelerini ister. Allah, eşlerin birbirlerine sevgiyle bakmasından hoşnut olur. Bir hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem şöyle müjdelemiştir :

 

Bir müslüman erkek, zevcesine (eşine) muhabbetle baktığı, zevcesi de ona baktığı zaman Allahu Teala her ikisine de rahmet nazarı ile bakar. Ve bu erkek, zevcesinin elini tuttuğu zaman her ikisinin de günahları parmaklarının arasından düşer gider.

| Camiussağir, 500 Hadis, s. 83

 

Evliliğin iyi bir şekilde sürdürülebilmesi için hem erkeğin hem kadının, kendi üzerlerine düşen görevleri en iyi şekilde yapmaları gerekir. Rabbimizin, aile hayatında erkeklere yüklediği sorumlulukları ve bunların uygulanması halinde (dünya ve ahiret hayatında) getireceği mutlulukları paylaştık, eğer kadınların üzerine düşen görevleri de merak ediyorsanız aşağıdaki linke tıklayıp, inceleyebilirsiniz.

 

 

Kaynaklar :

| Osman Karabulut, İslamda Evlilik ve Mahremiyetleri, Uysal Kitabevi

| Muhammed bin Süleyman Er-Rudani, Cem’ul Fevaid min Cami’il-usul ve Mecma’iz-zevaid, Ocak Yayıncılık, 2009

 

 

 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.