SÖZÜN ÖZÜ (EZBER BOZMAK (2))

EZBER BOZMAK (2)

Motorlu Taşıtlar Vergisi; Motorlu Taşıtlar Vergisi, motorlu taşıtların kayıt ve tescil edildiği kişi veya kurumlar tarafından ödenir. Bu araç sahipleri, araçların kayıtlı olduğu plaka koduna sahip kişiler veya tüzel kişiliklerdir. Araç sahibinin değişmesi durumunda, MTV borcu yeni araç sahibine geçer.

-Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) motor silindir hacmi (m3), aracın yaşı ve taşıt değeri (TL) dikkate alınarak hesaplanması doğru yaklaşım olmakla birlikte araç değerinin 

Katma Değer Vergisi (KDV): Ülkemizde mal ve hizmet teslimlerinde, malın üretiminden tüketimine kadar geçen süre içinde kazandığı katma değer üzerinden alınan bir vergidir.

-Ülkemizde alınan KDV oranları %1, %10 ve %20 olmak üzere 3 çeşittir. Lüks olmayan temel tüketim ve barınma ihtiyaçları için %1, yumurta, peynir, süt vs. tüketim ürünlerinden %10, temel tüketim ürünü sayılmayan beyaz eşya,telekomünikasyon ürünlerinden ise %20oranında KDV alınmaktadır.

--Bu oranların vergi gelirine dönüşmesi;  alınıp satılan mal/malzemenin belgelendirilmesi ile mümkündür.  

Damga vergisi; kurumlar, kuruluşlar veya bireyler arasında kullanılan sözleşme, tapu senedi ve vekâletname gibi resmî belgeler üzerinden alınan bir vergidir. Damga vergisi, belgelerin hukuki geçerliliğini sağlar. İçeriklerindeki taahhütleri güvenceye alır ve sahipleri arasındaki anlaşmalara resmiyet kazandırır.

Ücret stopajı oranı:  Maaşın (aylık ücret) girdiği vergi dilimine göre yüzde 15 ile yüzde 40 arasında değişiklik gösterir. Ücret stopaj kesintisi çalışanın brüt ücretinden SGK ve istisnalar çıkarıldıktan sonra kalan tutar üzerinden hesaplanır. (yürürlükte ki oranlar)

-Ücret stopajı;

a) Asgari geçim indeksli bürüt (asgari ücret olabilir) en fazla %5 gibi vatandaşlık bilinci odaklı vergilendirme, asgari geçim indeksinin %30 fazlası için %7, %50 fazlası için %9, %75 fazlası için %11, %100 fazlası için %15, %150 fazla için%20, %200 fazla için %25, %200 ün üzerindeki ücretler için %30 (ücret stopaj kesintisi) şeklinde düzenleme yapılmalıdır.

b) Ticari faaliyetlerde ise iş hacmi 500.000 TL’ye kadar olan %10,500.000,00 TL ile 1.000.000,00 TL aralığı %15, 1.000.000,TL üzeri %20 oranlı gelir vergisi ile gelir miktarına bakılmaksızın tarım ve hayvancılık faaliyetlerinde %5 oranlı gelir vergisi alınarak vergiyi tabana yaymak gerekir.

Mevduat Faizlerinin vergilendirmesi (TL ve DTH)

TL Vadesiz ve ihbarlı hesaplar ile 6 aya kadar (6 ay dahil) vadeli hesaplarda %15, 1 yıla kadar (1 yıl dahil) vadeli hesaplarda %12, 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda %10, oranında stopaja tabidir.

DTH 28.06.2023 tarihinden itibaren açılan veya vadesi yenilenen döviz tevdiat hesaplarına ödenen faizlerden; Vadesiz ve ihbarlı hesaplar ile vadeli hesaplarda %25, oranında stopaja tabidir.

- TL Vadesiz ve ihbarlı hesaplar ile 6 aya kadar (6 ay dahil) vadeli hesaplarda %10, 1 yıla kadar (1 yıl dahil) vadeli hesaplarda %7, 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda %5, oranında stopaja tabi olacak şeklinde yapılacak düzenleme TL cinsinden mevduatları yukarı yönlü,

- DTH döviz tevdiat hesaplarına ödenen faizlerden; Vadesiz ve ihbarlı hesaplar ile vadeli hesaplarda %50, oranında stopaja tabi olması döviz cinsinden mevduatları aşağı yönlü yapacağından dövize talep azalacak, azalan oranda TL’ye talep artacaktır. 

devam edecek

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.