Hilmi Abbas Paşa Cami Karşısındaki Eski Havuz Yeni Metro Noktası

Eski Pendik – Pendik’in ilk camisi olan Hilmi Abbas Paşa Cami (İstasyon Cami) karşısındaki süs havuzu şu an yerinde metro istasyonu yapılıyor.

Pendik’te geçmişten günümüze kadar birçok değişiklik yapıldı. Gazetemizin Pendikguide fotoğraf albümü ile bu değişiklikleri gözler önüne seriyoruz. İlçemizin  tarihi yerlerini bu fotoğraflar sayesinde göstererek, Pendiklileri eskiye götürüyoruz.

Bu nostaljik yolculukta eski Pendikliler, o zamanlarda yaşadıkları anılarını gözler önüne getiriyor. Pendik’te yaşamış ama sonra taşınmak zorunda kalmış kişiler bu fotoğraflar sayesinde özlemini giderebiliyor.

Zamanınız varsa, Pendikguide linkine tıklayarak Pendik’in her noktasını fotoğraflarla keşfedebilirsiniz.

Nerden nereye; Hilmi Abbas Paşa Cami karşısındaki ‘Eski Havuz Yeni Metro Noktası’ haline geldi. Hilmi Abbas Paşa Cami’den de söz etmişken; tarihinden bahsetmezsek olmaz. İşte hakkında merak edilenler…

Hilmi Abbas Paşa Cami Nerede?

Pendik’te Adnan Menderes Bulvarı ile İbni Sina Caddesi’nin kesişiminde bulunuyor.

Kim Tarafından İnşa Edildi?

Müslümanlığı sonradan kabul eden Rum asıllı bir kadın tarafından inşa edilmeye başlanmıştır.

Pendik Hilmi Abbas Paşa Cami Tarihi

Pencere seviyesine kadar yükselen inşaatı bilinmeyen bir nedenden dolayı uzun süre durmuş, 1910 yılında Hilmi Abbas Paşa tarafından yarım kalan inşaat tamamlatılmıştır. Camiye sonradan eklenen yapıyla, boyu 17 metreden 30 metreye çıkartılmıştır. Caminin çatısı kiremit, mihrabı çini kaplamalı, minberi ve vaiz kürsüsü ahşaptır. Tek minaresi ve tek şerefesi olan bu cami, ‘İstasyon Cami’ olarak da bilinmektedir.

Restorasyonu

1910 yılında ibadete açılan ve Pendik’in ilk camisi olma özelliğini taşıyan cami restorasyon çalışmaları Vakıflar II. Bölge Müdürlüğü sorumluluğunda başladı.

Pendik Belediyesinin, Pendik projeleri web sitesinden aldığımız bilgiye göre; Bahçelievler Mahallesinde yer alan cami devam eden vizyon projeler arasında.

Restorasyon çalışmalarıyla beraber gar sahası çevresinin tamamı düzenlenerek yeni bir yer altı geçidiyle yaya konforunun artırıldığı ve kent mobilyalarıyla döşenmiş büyük bir meydan inşa edilecek. Cami restorasyonu devam ediyor.