Herkes bir şeydir ama o başka bir şeydir

Pendik’in sembol isimlerinden Ayten Okmen’in 4. vefat yıl dönümü dolayısı ile anıyoruz (1934 – 2017)

PENDiK gazetesinin bir yayım organı olan Pendikli dergisinde, Metin Yazıcı’nın 2007 yılında Ayten Okmen ile yaptığı röportaj sonrası yazıyı, kendisini rahmetle anarak yeniden yayınlıyoruz.
Yaşları 40’ın üzerinde olan Pendikliler, onu Okmen Sineması’ndan bilirler. Kimi zaman bilet gişesinde, kimi zaman girişte bilet kontrolünde; duruşuyla, giyimiyle, hitabıyla, parfümüyle asalet kokan bir hanım karşılardı çoğu zaman bizleri. İşte; dönemin ünlü aktrislerinden Belgin Doruk’u çağrıştıran güzelliği, zarafeti ile o hanım, Ayten Okmen’den başkası değildir. Okmen Sineması’nın sahiplerinden, Pendik’in en tanınmış ailelerinden birinin kızıdır.
Ayten Okmen’den bahsetmek; eşsiz bir güzelliğe sahip, bahçeli evleri, pırıl pırıl denizi, insanlara kucak açan sahili, üstü açık yazlık ve kışlık sinemaları, çay bahçeleri, düğün salonları, lunaparkı, balık restaurantları, fay-tonları ile; keyifli, huzurlu, güvenli bir dönemin hüküm sürdüğü Pendik’ten bahsetmek gibidir bir anlamda.
Çünkü Ayten Okmen 1934 Pendik doğumludur (87) ve tüm hayatını Pendik’te geçirmiş, bu ilçenin yakın tarihine yaşayarak şahitlik etmiştir…
Babası Abdüssamed , annesi Nevzat’tır.Pendik’te merkez karakolunun karşısında düzenlenen bir törenle ilk resmi nikahı kıydıran onlardır.(1930)
Ayten Okmen, dönemin popüler genç kızları arasındadır. Fakat hiç evlenmemiştir. Hatta onu flört ederken dahi gören olmamıştır
Kendi ifadesiyle “ O dönemin erkekleri, içleri geçse de bana arkadaşlık teklif etmeye cesaret edemezlerdi” şeklinde özetlemektedir bu durumu.
Gençlik yıllarında; Cumhuriyet Bayramlarında vals yapan, modayı yakın-dan takip eden, İstanbul’un en nezih mekânlarında kokteyllere katılan; yurtiçi – yurtdışı turların müdavimi bir entelektüeldir aynı zamanda. Pendik’te olduğu kadar; yurdun, dünyanın her köşesinde de ahbapları vardır. Gittiği her mekânda hoş ağırlanır.
Siyasetle de yakından ilgilidir. CHP Pendik İlçesi kadın kollarının kurucularındandır ve bir dönem başkan-lığını da yapmıştır. Partinin; Atatürk’ten sonra gelmiş geçmiş tüm genel başkanları ile tanışır.
O yıllardan bir anısını şöyle aktarır bizlere “Genel başkanımız rahmetli İsmet İnönü’nün eşi Mevhibe İnönü, vefatından 2 yıl önce beni Kartal’daki villasına kabul etmişti.Randevuya 5 dakika geç kaldım.Mazeret belirterek kendisinden özür diledim. Bana söylediği şu sözü hiç unutamam “5 dakikada dünyanın kaderi değişir…”
Ayten Okmen olgunluk yıllarından bu güne kadar, hem siyasi platformda aralıksız var olmuş, hem de sosyal aktivitelerden geri kalmamıştır.
Mevcut Pendik Devlet Hastanesinin inşasında da önemli katkıları olmuştur. Ve hastanenin şükran köşesinde ismi yazılıdır.
Ayten Okmen’in önemli özelliklerin-den biri de; açık sözlü; sözünü esirgemeyen ve her ortamda bunu belli eden bir yapıya sahip olmasıdır.
Günün politikacılarının, dernekçilerinin, ön plana çıkmış simalarının hemen hepsi, onun bu özelliğinden paylarını almıştır…
Biraz aksi, biraz agresif tavırlar da sergileyen; hicivleriyle, takılmalarıyla eleştirirken; gönül almayı da bilerek dengeyi sağlamayı başaran; kendine münhasır yapısıyla Pendik’in en renkli simalarından biridir o. Ve ilçenin yaşayan tarihi konumundaki bu hanımefendiye, her ne şartta olursa olsun, saygıda kusur edilmemektedir.
Çünkü o; ilk kaymakamımız Nizamettin Yalçınkaya’nın deyimiyle, Pendik’in genel valisi’dir. Onu tanıma-yanlar Pendikli değildir. Herkesin geçmişini, nereden gelip nereye gittiğini bilir…
Kimse ona hava atamaz!
O bizim Ayten Abla’mızdır.
O, Ayten Okmen’dir.
Herkes de bir şeydir ama, o başka bir şeydir…