Gülsen Çakmak’ın Yazar Nagihan Yılmaz ile Söyleşisi

Öncelikle sizi tanıya bilir miyiz? Nagihan Yılmaz kimdir? 
Nagihan Yılmaz, 1977 doğumlu 46 yaşın da, iki oğlan çocuğu olan, 22 yıllık bir öğretmen. Her zaman en büyük hedefim pozitif, adil, özgür ruhlu nesiller yetiştirmek olmuştur. Bunun için öğretmen olarak, anne olarak elimden geleni yapmaya çalışan biriyim.

İlk kitabınızı çıkarmaya nasıl ve ne zaman karar verdiniz? 
Pandemi döneminde sokağa dahi çıkamıyorduk hatırlarsınız. Alışveriş yapmaya korkar olmuştuk. Mağazadan, marketten gelen poşetleri dahi balkonda bir süre havalandırır öyle sokardık eve. O dönemde küçük oğlum 3,5 yaşındaydı gece yatmadan önce okuduğumuz kitapları bitirmiştik. Artık doğaçlama bir şeyler anlatmaya başlamıştım. Aklıma gelen masal, hikâye ne çıkarsa aklımdan, kalbimden, o sırada. Oğlum da çok severek dinler masalları hikâyeleri. Onun bu ilgisi çok hoşuma gitti. Canla başla beni dinliyorken kaşifler ve mucitleri araştırıp hikâyeleştireyim kalıcı bilgi olsun diye düşündüm. Nihayetinde çok hoşuna gitti. Genel kültür adına bir katkıda bulundum diye düşünürken, neden bunları kaleme almayayım, diğer çocuklar da yararlanmalı bu güzel bilgilerden diye düşündüm ve buralara kadar geldik çok şükür.

Kitabınızın içeriği nedir?
 “Çocuklar için kaşifler ve mucitler serisi” 8 ayrı kitaptan oluşan bir bilim seti. Her birinde ayrı bir buluş, ayrı bir keşif hikâyesini kaleme aldım. Birinde uzaya ilk çıkan astronot Yuri Gagarin’den bahsederken, diğer kitabımda stetoskobun icadından, sonra yer çekimini bulan Newton’dan, ampulün icadından, elektriğin icadına, ilk telefonun icadı nasıl olmuş, Arşimet suyun kaldırma kuvvetini nasıl bulmuş, teleskop nasıl icat edilmiş, bunları okul öncesi çocuklara ve ilkokul seviyesine uygun hale getirerek yayınladık.

Proje ve planlarınız var mı? Biraz ipucu alabilir miyiz?
Bu serinin devamı niteliğinde 3 kitabımız daha yolda geliyor. Saygıdeğer editörüm İlknur Artuğ hocam editliyor şu an. Sonrasında sevgili çizerim Yasin Yılmaz Saçkan güzel yorumuyla resimleyecek ve serimize 3 yeni kitap daha eklenmiş olacak.

Çocuk kitaplarının konusu sizce neler olmalı?
Çocuk kitapları çocukların kesinlikle hayal gücünü sekteye uğratmamalı. Onları hayal kurmaya motive etmeli. Diğer önemli olan unsur onlara bilgi vermeli. Bilgi dağarcıklarını kelime dağarcıklarını bakış açılarını geliştirici yönde olmalı. Düşünme ve muhakeme yeteneklerini de ilerletmeli. Teknoloji çağında yetişen neslimizin muhakeme yeteneği azalıyor ne yazık ki. Bunu kitaplarımızla engelleyebiliriz diye düşünüyorum.

Röportajımıza vakit ayırdığınız için çok teşekkür ederiz Nagihan Hanım. Sizi tanımaktan onur duyduk. Okurlarınızın bol, kaleminizin daim olmasını dileriz.
Ben teşekkür ediyorum Gülsen Hanım değerli vaktinizi bana ayırdığınız için. İnsanlık tarihindeki değerli kaşiflerimizin ve mucitlerimizin önemli hikayelerini daha fazla ebeveynlerimize dolayısıyla daha fazla çocuklarımıza ulaştırmamıza vesile olacağınız için. Güzel dilekleriniz için de teşekkürler iyi çalışmalar diliyorum. Yeni projelerde de buluşmak ümidiyle.

Edebiyata dair tekrar görüşmek dileğiyle
Araştırmacı Yazar-Şair
Gülsen ÇAKMAK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.