DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Siyasetleri Lideri Mustafa Yeneroğlu, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmekte olan 7. yargı paketini kıymetlendirdi.
21 kanunda değişiklik öngören ve bu hafta TBMM’nin gündeminde yer alan 7. yargı paketi ile iktidarın yalnızca göz boyamaya çalıştığını tabir eden Yeneroğlu şunları söyledi:
“Üzülerek belirtmeliyim ki Yargı Paketi, kronikleşmiş hiçbir soruna çözüm üretmediği gibi yargının iktidar tarafından esir alınışını perdelemekten dahi aciz bir çabadır. Türkiye her geçen gün gittikçe artan şekilde hukuk devletinin en asgari şartlarının dahi sağlanmadığı, kuvvetler ayrılığının ve yargı bağımsızlığının görmezden gelindiği zorba bir anlayışla yönetilmektedir.”
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının uygulanmadığını ve vazifesini yerine getirmeye çalışan üyelerinin devamlı tehdit edilerek Anayasa Mahkemesinin hizaya getirilmeye çalışıldığını ileri süren Yeneroğlu, “Böyle bir ortamda, bu yargı paketi ile iktidar sadece göz boyamaya ve pansuman tedbirlerle günü geçiştirmeye çalışmaktadır.” dedi.
“Çocuğunun hastalığı nedeniyle kadın hükümlülerin cezasının infazının ertelenmesi için aylarca haykırdık”
Paketin 26. unsurunda “çocuğunun hastalığı nedeniyle kadın hükümlünün cezasının infazının ertelenmesi” için İnfaz Kanununda değerli bir değişikliğe yer verildiğini söyleyen Yeneroğlu, “Bu düzenleme için aylarca haykırdık. Söz konusu düzenleme olumlu görünse dahi yaşatılan ağır zulme karşı sadece artan kamuoyu tepkisini yatıştırma amaçlı bir düzenlemedir.” dedi.
Yeneroğlu, teklifin eşitlik unsuru gözetilerek erkek mahkumları de kapsayacak biçimde değiştirilmesini istedi. Ayrıyeten kelam konusu düzenleme için tam teşekküllü hastanelerden alınan raporla yetinilerek İsimli Tıp Kurumu onayının kaldırılması da süreçlerin kolaylaştırılması için kıymetli olacağını belirterek bu değişikliğin de görüşmelerde dikkate alınması gerektiğini belirtti.
Uzun yargılama mühletleri: “Trajik halin itirafı”
Pakette yer alan, uzun yargılamalar nedeniyle yapılan kişisel müracaatların Tazminat Komitesi tarafından incelenmesiyle ilgili düzenlemeyi, “Yargı sisteminin getirildiği trajik halin itirafıdır” diye yorumlayan Yeneroğlu, “Anayasa Mahkemesi’nin son istatistiklerine göre, verilen ihlal kararlarının yüzde 80’inin makul sürede yargılanma hakkına ilişkin” olduğunu belirtti.
Avukatların ekonomik açıdan desteklenmesine ait önlemlerin ve kararın açıklanmasının geri bırakılmasına ait unsurların yetersiz olduğunu savunan Yeneroğlu açıklamasına şöyle devam etti:
“Mesleğe yeni başlayan avukatlar ve kıdemli avukatlar fark etmeksizin avukatlık hizmetlerinde alınan yüzde 18 KDV oranı, yüzde 8’e düşürülmelidir. Hak arama hürriyetinin aktif kullanımının kolaylaştırılması hedefiyle, avukatlık hizmetinden yararlanan iş sahiplerine ek külfet getiren ve hali hazırda yüzde 20 olan gelir vergisi tevkifatı oranında da indirime gidilmelidir. Avukatların CMK ve isimli yardım hizmetleri karşılığında tanzim ettiği makbuzların ödemesi sistemsiz bir halde yapılmaktadır. Bu hizmetlerin karşılığının ödenmesi için bir müddet belirlenmelidir. CMK yeterince görevlendirilen müdafi ve vekillere yapılan ödemeler ile İsimli Yardım kapsamında görevlendirilen vekillere yapılan ödemeler son derece düşük olup, her iki tarife de Avukatlık Taban Fiyat Tarifesi Düzeyine çıkarılmalıdır. Beraat eden sanık lehine hükmedilen vekalet fiyatlarının ödemelerinin nizamlı ve belli bir mühlet içerisinde yapılması sağlanmalıdır. Kamu avukatlarının özlük hakları iyileştirilmelidir.”
“Hukuk devletini reddeden tutumunuzla hiçbir sorunu çözemezsiniz”
“Hukuk devletini reddeden bir iktidardan bu sorunlara deva olmasını beklemek zaten abesle iştigaldir. İktidarın Demokles’in kılıcını hakim ve savcıların tepesinde tuttuğu bir ortamda 7 yargı paketi değil, 77 yargı paketi de hazırlansa hepsi işlevsiz ve yetersiz kalacaktır. Hukuk devletini reddeden tutumunuzla hiçbir soruna çözüm üretemezsiniz” yorumunu yapan Yeneroğlu, kelamlarını şöyle tamamladı:
“Hukuk devletinin asgari gereklerinin yerine getirilmediği, kuvvetler ayrılığının tesis edilmediği ve temel hakların yok sayıldığı bir ortamda, bu yargı paketi de hiçbir işe yaramayacaktır. Hukuksuzluğu sıradanlaştıran bu iktidarın hukuk sisteminde açtığı derin yaralara çare olamayacağı açıktır.”
Hibya Haber Ajansı