Bu Sevda Bitmez

Pendikliler bu ilçede yaşamaktan mutlular. Özellikle 10 yılın üzerinde oturanlar ilçe ile bir gönül bağı kurmuşlar. Bu arada eskiyi de, daha iyisini de arayanlar mevcut.

MUHABİRLERİMİZ İlker Çatalkaya ve Gül Çelebi’nin Ağustos ayı içerisinde yaptığı sokak röportajlarından da anlaşılacağı üzere, Pendikliler yaşadıkları ilçeyi seviyorlar. Özellikle uzun yıllar burada ikamet etmiş insanlar için bu sevgi bir tutkuya dönüşmüş durumda. Bu insanlar Türkiye’nin ya da dünyanın herhangi bir yerine ancak turistlik amaçlarla gidebileceklerini, Pendik‘ten uzun süre ayrı kalmanın kendilerini mutsuz yapacağını ifade ediyorlar.

Pendik denilince aklınıza ne geliyor?‘, ‘İlçemizin geçmişten bugüne değişimini nasıl değerlendiriyorsunuz?’ şeklindeki soruları cevaplandıran Pendiklilerin verdiği cevaplar ağırlıklı olarak olumlu yönde. Bunun yanı sıra, bazı noktalarda memnuniyetsizliğini de ifade edenlerde mevcut.
Pendik çarşısının hareketliliği, ulaşım kolaylığı, ticari potansiyel, belediye hizmetleri beğenilirken; şehrin denizle doğrudan bağının kopması, artan nüfus sahil bandında ailelerin rahat dolaşamaması, gece hayatının kısıtlı olması gibi eleştiri konusu olan hususlar da var.

Ön plana çıkan noktalardan biri de; geçmişin bahçeli evleri, faytonları, çay bahçeleri, yazlık sinemaları ile var olan yapısına nostaljik yaklaşım.
Gelişime – değişime evet ama herkesin birbirini tanıyıp selamlaştığı o şirin kasabanın hafızalarda ve gönüllerde hala unutulmayacak bir yeri var…

İşte Pendiklilerin yaşadıkları ilçe hakkındaki düşünceleri:

YUSUF MÜJDE (Öz Urfa’nın İşletmecisi)

GENÇLİĞİM BURADA GEÇTİ

30 YILDIR Pendik’te yaşıyorum. Pendik aynı bir Anadolu şehri gibi. İnsanlar birbirine yakın. Belediyemiz iyi çalışıyor, yollar ve parklar yapıyor.
Yıllar içerisindeki değişimi iyi buluyorum. Ama Pendik’te gece hayatının olmaması kötü.Akşam 8’den sonra hayat bitiyor. Pendik’imiz neden bir Kadıköy veya Maltepe gibi olmasın.

Çocukluğum burada geçtiği için sahil kısmı bize daha yakındı. Şimdiki gibi doldurulmamıştı. Plajlarımız vardı. Temenye plajı olsun, Palmiye plajı olsun. Tabi şimdi plajlarımızın hepsi dolduruldu. Ulaşımın çok yönlü olması ise ilçemizin artısı

İRFAN SUN (Sun Marketin İşletmecisi)

40 yıldır Pendik’te yaşıyorum. Pendik’te öyle süper bir değişim yok. Sadece tarihi yerler yok oldu. Ayrıca Pendik Belediyesi’ne bir şikayetim var. Dumlupınar Mahallesi’nin Trabzon Caddesinin, Borda mavi renklerine boyanmasından mahalle sakinleri olarak rahatsızız. Pendik eskiden sakin ve yeşil bir ilçeydi. Ama şimdi kalabalıklaştı ve betonlaştı.

SADULLAH TEKİN

Hemen hemen 20 senedir burada yaşıyorum. Pendik’in önce kötü eleştirisini yapayım. Şehirleşme düzgün değil. Kentsel dönüşümle alakalı veya insanların sosyalleşmesi ile alakalı yapılandırmalar daha düzgün olabilirdi. Hep bina hep bina olmaz. Sahilde içki içenler yüzünden ailemizle gezemiyoruz.Buna önlem alınmalı. Çocukluğumda sahil, plaj, çay bahçeleri, faytonlar vardı ve tekrardan bunların arttırılmasını istiyoruz.

SERAP TEPECİ (Hemşire)

42 senedir Pendik’te yaşıyorum. İlçemiz önceden daha sakindi. Şimdi fazla kalabalıklaştı. Çay bahçelerinin kapatılması kötü oldu. Pendik denilince aklıma gelen ilk şey Gazipaşa Caddesi ve Kuşlu Park’ın orası.

NUH EVCİ (Yazgı Et ve Tavuk)

Pendik’te 13 yıldır yaşıyorum.Pendik tabi ki zaman geçtikçe daha da güzelleşiyor. Değişiminin bizi ileriye taşıdığını düşünüyorum. Pendik sahil meydanı, çarşısı, İstanbul’un en değerli noktaları. Şampiyon olup 1. lige çıkan Pendikspor da gururumuz.

İRFAN YAZICI (Pendik Emlak)

Pendik’te 57 yıldır oturuyorum. Pendik’i seviyorum ve Pendik’ten memnunum. Dünyanın başka hiçbir ilçesinde uzun süre kalamam. Bana göre Pendik, İstanbul ve Türkiye’nin en güzel ilçelerinden birisi.
Diğer taraftan, Pendik’in aşırı betonlaşması olumsuz bir gelişme. Ulaşım açısından avantajlı bir ilçeyiz. Büyük ve hareketli bir çarşımız var. Yöneticilerimiz E-5 altında kalan bölgeye elit bir yatırım yapmıyorlar.

Pendik merkezini bir evin salonuna benzetiyorum. Dolayısı ile bu bölgeye özel bir ilgi gösterilmesi – yatırım yapılması gerektiğine inanıyorum. Çünkü Pendik’te yaşayan insanlar çarşıya gelip geziyor. Kimse Kavakpınar, Esenyalı veya başka bir mahalleye gezmek için gitmiyor.
Ayrıca 30 – 35 sene önce her yerden denize girilebilirken şimdi Pendik’te denize girecek alanımızın olmaması üzücü. Bu arada Pendikspor ile gurur duyuyoruz. Ama sadece futbola değil diğer spor dallarına da destek verilmeli.

NECATİ ÇELEBİ (Emekli)

1991 yılından beri Pendik’te yaşıyorum. Pendik eskiden bahçeli evleri olan bir sayfiye yeriydi. Ben Pendik’e taşınmadan önce Anadolu bölgesinde araştırma yaptım ve en güzel yerin Pendik olduğunu öğrendim. Burada yaşamaktan hiç şikayetçi değilim. Ama sanayileşme ve kentleşmeyle birlikte İstanbul’a göçten en ağır darbeyi Pendik aldı. Yine de günümüzde de İstanbul’da yaşanacak en güzel yerin Pendik olduğunu düşünüyorum. Pendik Belediyesinin çalışmalarını olumlu buluyorum.

FATMA BUYURMAN (Hemşire)

27 yıldır Pendik’te yaşıyorum. Bu ilçede yaşamayı seviyorum. Ama var olan plajlarımızın kapatılması oldukça kötü oldu. Eskiden her yerden denize girebiliyorken şimdi denize girecek bir alanımız yok. Pendik’in eski halini tercih ederim.

NAGİHAN ÇELEBİ

23 yıldır Pendik’te yaşıyorum. Pendik’in değişimini çok iyi buluyorum. Yeni binalar, yeni kafeler, sahilimiz çok güzel oldu. Başka bir ilçeye taşınmayı düşünmem. Çarşı, Pendik sahili ve 19 Mayıs Caddesi aşık olduğum yerler.