Dünyada her gün yüzlerce ve hatta binlerce ağaç – odun üretimi gibi – çeşitli nedenlerden dolayı maalesef ki kesiliyor. Peki size ağaç kesmeden de odun elde edilebilen bir yöntemden bahsetsek?
Japonya, doğa ile bütünleşen yaşam tarzları sayesinde ağaç kesmeden de odun elde etmenin bir yolunu buldu. Buna da Daisugi ismini verdiler. Bu ifade Japonca’da ‘Sürdürülebilir ormancılık‘ anlamını taşıyor.
İşte karşınızda 14 veya 15. yüzyılda Kyoto’da ortaya çıkan Daisugi tekniği!
Evlerini, ibadethanelerini, bahçe duvarlarını yaparken ahşabı sıkça kullanan Japonlar, az olan ormanlık alanlarını korumak için bu doğa dostu tekniği geliştirdi.
Ağacın meyvesi, ağaç mantığı ile ilerleyen bu teknikte; Japonlar önce Japon sedir ağaçları dikiyor ve daha sonra bu ağaçları belirli geometrik biçimlerde buduyor.
Sık ve düzenli bir şekilde budanan bu ağaçlar, zaman içinde meyve yerine uzun ve dikey formda ağaç vermeye başlıyor.
Zamanla büyüyen bu ağaçlar hasat edilerek odun olarak kullanılıyor. Yani ağacın meyvesi olan ağaç kesildiği için ana ağaçlar yerinde kalıyor.
En altta kalan geniş gövdeli ağacın da belli başlı bakımlara ihtiyacı var.Sedir ağacı düzenli olarak budanıyor ve aşılanıyor.Yani Daisugi tekniğini uygulayabilmek ciddi anlamda bir sabır ve emek gerekiyor.
Daisugi tekniği ile aynı zamanda kaliteli keresteler elde ediliyor.
Japonya’nın ormanlık alanların az olmasından kaynaklı; uzun ömürlü ve mimari açıdan en uygun olan ağacın hangisi olduğu eski Japonlar tarafından araştırılmaya başlandı. Yapılan aşılama çalışmaları sonucunda bu kriterlere uyan ağacın Japon Sediri olduğu ortaya çıktı. Bu ağaç tek seferde dikilerek, dalları bir meyve gibi kesilip kereste haline getiriliyor. Böylelikle doğa hiç zarar görmüyor. Ancak Daisugi Tekniğinin verimli olabilmesi için bakımının yapılması ve bunun yanı sıra büyük bir sabır gerektiriyor.
Hazırlayan: Elif Kırnak