Gündem Haber Girişi : 29 Mart 2023 12:08

“ABD tarzı insan hakları, en korkunç kabustur”

“ABD tarzı insan hakları, en korkunç kabustur”

Birçok ABD’li aile için 27 Mart kahredeci bir gündü. Tennessee eyaletinin Nashville kentindeki bir ilkokulda meydana gelen silahlı taarruz, 3’ü 9 yaşındaki çocuk toplam 6 kişinin hayatını kaybetmesine yol açtı. Bu olay, 2022 yılının Mayıs ayında Texas eyaletindeki Robb İlkokulu’nda ortaya çıkan silahlı taarruzdan sonra ülke genelinde okulu hedefleyen en büyük silahlı atak oldu. ABD Lideri Joe Biden, bu facianın her ailenin en vahim kabusu olduğunu söyledi.

Böyle bir kabus niçin daima tekrarlanıyor? Kesinlikle bir yerde sorun olmalı. Çin hükümeti tarafından dün yayımlanan 2022 ABD’nin İnsan Hakları İhlalleri Raporu, dünyaya kabusun gerçek yüzünü gösterdi.

ABD usulü insan hakları, vatandaşların can güvenliğinin lafta kalmasından, seçimlerin zenginlerin oyunu haline gelmesine ve yoksul ile varlıklı ortasındaki uçurumların artmasına kadar birçok problemle boğuşuyor. Bu gerçekler, ABD’lilerin ülkenin demokrasisi ve insan haklarına olan güvenlerinin tamamen sarsılmasına neden oldu.

NBC’nin internet sitesinde 9 Kasım 2022’de yayınlanan ankete göre, Demokrat seçmenlerin yüzde 72’si, Cumhuriyetçi seçmenlerin yüzde 68’i ve bağımsız seçmenlerin yüzde 70’i demokrasinin tehdit altında olduğunu düşünüyor.





ABD usulü demokrasi ve insan haklarından ümitsizliğe sebep olan iki kritik söz ise “para” ve “iki partili sistem”. ABD’de siyaset, sermaye tarafından rehin alındığı için lobilerle siyasetçiler arasında sağlam bir karşılıklı çıkar ilişkisi bulunuyor. ABD’nin seçimlerinde halktan gerçek bir güç katkısı olmadığı için, hiç kimse halkın çıkarlarına değer vermiyor. “Halkın sahipliğinde, halk tarafından yönetim yapılması ve halkın paylaşımı” yalnızca bir slogan olarak kalmış durumda.

İkili partili sisteme bakıldığında, son 30 yıl içinde siyasi kutuplaşma ABD siyasetinin bariz bir özelliği haline geldi. GovTrack internet sitesinde yer alan bilgilere nazaran, 93.-98. periyotlarında ABD Kongresi’nde kabul edilen yasa sayısı 4247 iken 111.-116. dönemlerine gelindiğinde bu sayı 2081’e düştü. Yani partiler ve kümelerin çıkarları her şeyin önüne geçtiğinde, vatandaşların çıkarları bir kenara atıldı.

ABD idaresi, kendi insan hakları meselelerini göz gerisi ederek, insan haklarını bir silah olarak kullanıp öbür ülkelerin iç işlerine müdahale ediyor ve milletlerarası toplumda bloklaşmaya, bölünmeye ve kaosa neden oluyor. Gerçekler tekraren bunu doğruladı ki, ne kadar şatafatlı mazeretler sunarsa sunsun ABD, yurtiçinde ayrıcalıklı kümelerin çıkarlarını korumak ve yurtdışında egemenlik peşinde koşmak için hareket ediyor. Kendi insan haklarındaki meselelere tahlil bulamayan ABD’li siyasetçiler, öteki ülkelere hocalık yapmayı nasıl cüret edebilir? ABD şekli insan hakları, yalnızca Amerikalılar için değil, dünya halkları için de kabustur.

Kaynak: Çin Milletlerarası Radyosu
Hibya Haber Ajansı