Dünya Haber Girişi : 27 Mayıs 2024 15:20

Yeni Sıcaklık Rekorları Bekleniyor

Yeni Sıcaklık Rekorları Bekleniyor

 

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, 2023'te başlayan El Nino hava olayının sona erdiğini ancak etkilerinin temmuz ayı ortalarına kadar süreceğini belirtti. Bu süreçte yeni sıcaklık rekorlarının görülebileceği uyarısında

 

2023 yılı, tüm zamanların en sıcak yılı olarak kayıtlara geçti. Amerikan Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi (NOAA) verilerine göre, geçen yıl küresel ortalama sıcaklık, 20. yüzyıl ortalaması olan 13,9 derecenin 1,18 derece üzerine çıktı. Bundan önceki en sıcak yıl olan 2016'da bu fark 0,15 dereceydi.

 

Bilim insanları, küresel ısınmaya neden olan sera gazı salımına ek olarak, geçen yıl kırılan küresel ortalama sıcaklık rekorunun ardındaki en önemli faktörün El Nino hava olayı olduğunu belirtiyor. Avustralya Meteoroloji Ofisi'nden yapılan açıklamaya göre, Haziran 2023'te başlayan El Nino, Nisan 2024'ün ortalarında sona erdi. Bu süreçte, yaklaşık bir yıl içinde rekor sıcaklığın yaşandığı gün sayısı 248 olarak kaydedildi.

 

Prof. Dr. Levent Kurnaz, El Nino'nun sona ermesine rağmen, etkilerinin temmuz ayı ortalarına kadar süreceğini ve bu dönemde yeni sıcaklık rekorlarının görülebileceğini vurguladı. Küresel ısınmanın etkileri ve El Nino'nun getirdiği ek sıcaklık artışları, önümüzdeki aylarda dikkat edilmesi gereken önemli bir konu olarak öne çıkıyor.

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.