CHP’li Hayriye Uyanık’tan Pendik Belediyesine Bütçe Eleştirisi: Planlama Sınıfta Kaldı

Açıklama

Toplantıda söz alan CHP Pendik Belediyesi Meclis Üyesi Hayriye Uyanık, belediyenin harcama planlamasındaki tutarsızlıklara dikkat çekerek yönetimi eleştirdi.

Pendik Belediye Meclisi’nin Nisan ayı oturumuna, bütçe analizleri damga vurdu. CHP Grubu adına değerlendirmelerde bulunan Meclis Üyesi Hayriye Uyanık, belediyenin 2025 yılı mali verilerini paylaşarak, gelir ve gider dengesindeki sapmaları rakamlarla ortaya koydu.

"BÜTÇEDE YÜZDE 8’LİK BİR SAPMA VAR"

Belediyenin 2025 yılı için öngördüğü bütçe ile gerçekleşen rakamlar arasındaki farka değinen Hayriye Uyanık, harcama planlamasındaki hedeflerin tutmadığını belirtti. Uyanık konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

"Belediyemizin bütçesini değerlendirecek olursak; 2025 yılı için öngörülen 8,5 milyar TL’lik bütçeye karşın gerçekleşen rakam 7 milyar 809 milyon 438 bin 762 lira olmuştur. Bu veriler, harcamaların tahmini bütçenin yüzde 91,88 seviyesinde kaldığını ve yaklaşık yüzde 8’lik bir sapma yaşandığını net bir şekilde göstermektedir."

"GELİR HEDEFİ AŞILDI AMA PLANLAMA DOĞRU DEĞİL"

Belediyenin gelir kalemlerinde başarılı bir performans sergilemesine rağmen, bu kaynağın doğru bir planlamayla harcamaya dönüştürülemediğini vurgulayan Uyanık, aradaki farkın yönetimsel bir eksiklik olduğuna işaret etti. 2025 yılında elde edilen gelirin harcamadan yaklaşık 1 milyar TL daha fazla olduğunu belirten Uyanık, şunları söyledi:

"Öte yandan belediyemiz 2025 yılında 8 milyar 890 milyon TL’lik bir gelir elde etmiştir. Bu rakam, gerçekleşen harcamadan yaklaşık 1 milyar TL fazladır. Evet, belediyemiz öngörülenden daha fazla gelir elde etmiştir, bu güzel bir gelişme. Ancak bu veriler birlikte değerlendirildiğinde; belediyenin gelir tahminlerinde hedefin üzerine çıktığı ancak harcama planlamasını doğru gerçekleştiremediği ortadadır."

"30 YILLIK TECRÜBEYE YAKIŞMAYAN BAŞARISIZLIK"

Konuşmasının sonunda Pendik Belediyesi’nin köklü yönetim geçmişine atıfta bulunan Hayriye Uyanık, bütçe disiplini konusundaki eleştirilerini şu sözlerle tamamladı:

“30 yıllık bir belediyecilik tecrübesine sahip bir yönetimin, bütçe tutturmak konusunda hâlâ başarısızlık göstermesi de bir gerçektir” diyerek sözlerini tamamladı.

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.