Gündem Haber Girişi : 18 Ekim 2023 10:51

Son Dakika! Gazze’de Neler Oluyor?

Son Dakika! Gazze’de Neler Oluyor?

SON DAKİKA HABERLERİ! İsrail‘in hava saldırısı düzenlediği Gazze’deki el-Ehli Baptist Hastanesi’nde yaralı ve hastaların yanı sıra kalan binlerce yerinden edilmiş insandan en az 500’ünün öldüğü, binlere varan yaralı olduğu açıklandı.

04:30: ABD Dışişleri Bakanı Blinken: İsrail ve Filistinli tüm siviller korunmalı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, sosyal medya hesabından bir mesaj paylaştı.

Gazze‘deki el-Ehli Baptist Hastanesindeki ‘patlama’ nedeniyle derin üzüntü” duyduğun belirten Blinken, ABD’nin sivil hayatın korunmasını savunduğunu kaydetti. Blinken, mesajında, “İsrailli ve Filistinli tüm siviller korunmalı.” ifadesine yer verdi.

03:55: ”El-Ehli Baptist Hastanesi katliamı benzersiz ve tarif edilemez”

Gazze’deki Sağlık Bakanlığı sosyal paylaşım sitesinde, Bakanlık Sözcüsü el-Kudra’nın el-Ehli Baptist Hastanesinde saldırı sonrasındaki duruma ilişkin yaptığı açıklamalara yer verildi.

“Baptist Hastanesi katliamı benzersiz ve tarif edilemez” değerlendirmesini yapan Kudra, hastanede saldırıya maruz kalanların durumunu şu ifadelerle aktardı:

“Yüzlerce kurban hastaneye ulaştı ve acil yardım ekipleri halen ceset parçalarını çıkarmaya çalışıyor. Kurbanların çoğu, çocuklar ve kadınlardı. Kurbanların bir kısmı kafaları kopuk, parçalanmış vücutları ve iç organları dışarı çıkmış şekilde geldi.”

Kudra, kurbanların ve yaralıların sayısının, sağlık ekiplerinin ve ambulansların kapasitesini aştığına dikkati çekerek, “Doktorlar yerde ve koridorlarda anestezi olmaksızın ameliyatlar yapıyordu.” dedi.

02:59: Arap Birliği, 3 günlük yas ilan etti

Arap Birliği, İsrail’in Gazze’deki El-Ehli Baptist Hastanesine düzenlediği bombalı saldırı nedeniyle bayrağın yarıya indirilerek 3 günlük yas ilan edildiğini duyurdu.

Mısır yerel medyasında yer alan haberlere göre Arap Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Büyükelçi Hüssam Zeki, kuruma ait bayrağın yarıya indirilmesini istedi.

Söz konusu “3 günlük yas” kararının ise İsrail’in yüzlerce sivilin ölümüyle sonuçlanan Gazze Şeridi’ndeki hastaneye yaptığı saldırı nedeniyle alındığı bilgisine yer verildi.

02:09: BM Genel Sekreteri Guterres’ten kınama

BM Genel Sekreteri Guterres, Gazze’deki hastaneye yönelik saldırıyı şiddetle kınayarak, hastaneler ve tıbbi personelin uluslararası insani hukuk tarafından korunduğunu kaydetti.

01:52: BMGK acil toplanıyor

BM Güvenlik Konseyi, Gazze’deki el-Ehli Baptist Hastanesine yönelik saldırıyı görüşmek için yarın acil toplanacak.

01:42: İspanya’dan İsrail’e kınama

İspanya, İsrail’in Gazze’deki el-Ehli Baptist Hastanesine saldırısını kınadı ve “katliam” olarak nitelendirdi.

İspanya Dışişleri Bakanlığının X sosyal medya hesabından, saldırıya ilişkin açıklama yapıldı. Açıklamada, “Gazze’deki el-Ehli Hastanesinde yaşanan korkunç katliamı kınıyoruz. Masum sivil kurbanlarla dayanışma içindeyiz. Uluslararası insani hukuka saygı duyulmalı.” ifadesi kullanıldı.

23:40: Mahmud Abbas Joe Biden ile görüşmesini iptal etti

Saldırının ardından Ürdün ziyaretini yarıda kesen Abbas, ABD Başkanı Joe Biden ve diğer liderlerle yarın Amman’da yapılması planlanan ve İsrail ve Hamas arasındaki çatışmaların ele alınacağı toplantıya katılımını iptal etti.

23:20 BAKAN KOCA’DAN SALDIRIYA İLİŞKİN AÇIKLAMA

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medyadan Gazze’deki hastane saldırısına ilişkin açıklama yaptı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İsrail’in Gazze’deki hastaneye yönelik saldırısına ilişkin, “Bu saldırı, 21. yüzyılda uygarlığın geldiği nokta açısından utanç vericidir. Görevi insanları yaşatmak olan sağlık çalışanlarını öldürmek insanlığa, vicdana savaş açmaktır.” ifadesini kullandı.

23:11: Milli Savuna Bakanı Güler: “İnsanlığın bittiği nokta”

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, İsrail’in Gazze’de hastane saldırısına dair “Gazze’ye yönelik acımasızca saldırılarını sürdüren İsrail’in tüm dünyanın tepkisine rağmen el-Ehli Baptist hastanesini vurarak masum sivilleri katletmesi insanlığın bittiği nokta olmuştur. İsrail yönetimi sivil, kadın ve çocuklara yönelik saldırılara derhal son vermelidir.” açıklamasında bulundu.

22:53: Çelik: İsrail’in vahşetini lanetliyoruz

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, İsrail’in Gazze’de hastaneye düzenlediği saldırı sonrasında sosyal medyadan açıklama yaptı.

“İsrail’in vahşetini lanetliyoruz! İsrail ordusunun Gazze’ye yönelik saldırganlığı, insanlık dışı bir vahşete dönüşmüştür. Masum sivilleri, kadın ve çocukları katleden vahşi saldırıların son hedefi bir hastane oldu. İsrail güvenlik güçleri en temel insani değerleri hiçe saydığını tüm dünyaya göstermiştir.”

22:45: BM Genel Sekreter Yadımcısı Griffiths: Yüzlerce insan öldürüldü

BM Genel Sekreter Yardımcısı Griffiths: Yüzlerce insan öldürüldü. Gazze zor durumda. Sağlık, su ve hijyen sistemleri çöküyor. İnsanların onurları ellerinden alınıyor.

22:16: TBMM’den ortak bildiri: “İnsanlık suçu”

TBMM’de bulunan bütün parti grupları İsrail’in hastane saldırısını kınayan ortak bildiri yayınladı.

Bildiride şu ifadeler yer aldı:

“Türkiye Büyük Millet Meclisi, 12 Ekim 2023 tarihinde bütün parti gruplarının imzasıyla yayınlanan bildiri doğrultusunda, Filistin ve İsrail’deki gelişmeleri yakından takip etmektedir.

Gazze’de Al Ahli ve Al Mamedani Hastanelerinin hedef alınması sonucunda yüzlerce Filistinlinin hayatını kaybetmesinden ve bir o kadarının da yaralanmasından derin üzüntü duyuyoruz. İnsanlık suçu olan bu saldırıları en şiddetli biçimde kınıyoruz.

İsrail’in Gazze halkına karşı, uluslararası hukuka ve uluslararası insancıl hukuka aykırı saldırılarını artırarak sürdürmesini esefle karşılıyoruz.

Saldırılarda hayatlarını kaybeden Filistinli kardeşlerimize rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz.

Türkiye Büyük Millet Meclisinin bütün parti grupları ve milletvekilleri olarak, bu vahşetin durdurulması için dünya parlamentolarını, uluslararası toplum ve kuruluşlarını, tutum ve inisiyatif almaya davet ediyoruz.”

22:14: İletişim Başkanı Altun: Dünya uyanmalı ve akan kana bir son vermeli

Gazze’deki hastane saldırısının ardından İletişim Başkanı Fahrettin Altun sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

“Hastaneleri bombalamak ağır bir suçtur. Tıbbi yardım almakta olan insanları katletmek artık çizgiyi aşmak demektir. Sivilleri hedef almak ise düpedüz terör taktikleri uygulamaktır.

Gazze’deki Baptist Hastanesi’ne yapıldığı gibi vicdansız saldırılar kabul edilemez. Sayıları binlerle ifade edilen masum siviller yeterince acı çekmiştir. Buna bir son verilmelidir. Nokta.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın da ifade ettiği gibi, İsrail’in sivillere karşı daha fazla suç işlemesini engellemek için tüm dünya bir araya gelmelidir. Siviller ve kadınlar hedef alınmaktadır ve bu, değer verdiğimiz her türlü insani hassasiyete aykırı bir barbarlıktır.

İsrail sivil hedeflere yönelik katliamlarını derhal durdurmalıdır. Filistin halkının korku, açlık ve bombalarla sindirilmesine son verilmelidir. Hasta ve yaşlılara yönelik şiddet durmalıdır. Gazze’nin bombalanması durdurulmalıdır. Dünya uyanmalı ve akan kana bir son vermelidir.”

22:10: Dışişleri: Bu barbarca saldırıları en şiddeti biçimde kınıyoruz

Dışişleri Bakanlığından Gazze’deki hastane saldırısının ardından yapılan açıklamada, “Bu barbarca saldırıları en şiddetli biçimde kınıyoruz” denildi.

21:55: DSÖ: Saldırıyı kınıyoruz

DSÖ Başkanı Tedros Ghebreyesus: El Ehli Arap Hastanesine saldırıyı kınıyoruz. Sivillerin korunmasını ve tahliye uyarılarının geri çekilmesini istiyoruz.

21:51: Mısır saldırıyı kınadı

Mısır İsrail’in hastaneye saldırısını en güçlü şekilde kınadığını açıkladı.

21:50: Erdoğan’dan saldırının ardından açıklama: Tüm insanlığı harekete geçmeye davet ediyorum

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “İçerisinde kadınların, çocukların, masum sivillerin olduğu bir hastaneyi vurmak, İsrail’in en temel insani değerlerden yoksun saldırılarının son örneğidir.

Gazze’de yaşanan ve tarihte benzeri olmayan bu vahşeti durdurmak için tüm insanlığı harekete geçmeye davet ediyorum.”

20:33: İsrail, Gazze’de hastane vurdu

İsrail’in Gazze’deki El-Ehli Baptist Hastanesini bombalaması sonucu ölenlerin sayısı 500’e yükseldiği bildirildi.

Gazze’deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, konuyla ilgili açıklamada bulundu.

Kudra, İsrail’in Gazze’deki El-Ehli Baptist Hastanesini bombalaması sonucu ölü sayısının 500’e yükseldiğini söyledi.

Filistin Sağlık Bakanlığı konuyla ilgili daha önce yaptığı açıklamada, saldırıda en az 200 kişinin öldüğü kaydedilmişti.

İsrail’in saldırıları protesto edildi

İsrail’in saldırıları sonrası tepkiler gecikmedi. On binlerce kişi sokaklara inerek saldırıları protesto etti. Birçok ülke ve uluslararası kuruluştan tepki geldi.

İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Ben-Gvir’den tepki çeken bir paylaşım geldi. İsrailli Bakan, “Gazze’ye insani yardım değil, patlayıcı girecek” dedi.

Ben-Gvir, “Hamas elindeki rehineleri serbest bırakmadığı sürece Gazze’ye girmesi gereken tek şey, bir gram insani yardım değil, Hava Kuvvetleri’nden yüzlerce ton patlayıcıdır” sözlerini kullandı.