Dünya Haber Girişi : 14 Nisan 2023 12:50

Seramiksan: “İyi tasarım herkesin hakkı olmalı”

Seramiksan: “İyi tasarım herkesin hakkı olmalı”

İç yer dalı gün geçtikçe büyüyor. Gitnux’un paylaştığı datalara nazaran, global pazarın 2028’e kadar her yıl ortalama %3,3’lük büyüme kaydederek 135,1 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Kesimin süratle büyümesiyle birlikte iç yerlere dair farklı trendler ortaya çıkarken, yapılan son anketler tüketicilerin %69’unun evdeyken kendilerini inançta hissetmek istediklerini, %56’sının da yeterli bir dizaynın konforlu ve rahat yerler yaratmak manasına geldiğini düşündüğünü gösteriyor. Bu tasarım anlayışının süratle yaygınlaşması ise mesken dekorasyonundan vitrifiyeye kadar farklı alanlarda faaliyet gösteren markaların üretimine taraf veriyor.

‘’İyi Tasarım Herkesin Hakkı’’ mottosuyla meskenleri hem sürdürülebilir hem de konforlu yerlere dönüştüren karo, vitrifiye ve yapı kimyasalları üreticisi Seramiksan’ın Pazarlama Müdürü Görkem Helvacıoğlu; , dekorasyon ve tasarım dünyasındaki trendleri şu sözlerle kıymetlendirdi: 30 yılı aşkın müddettir Türkiye’yi ve Dünya’yı âlâ tasarım ile buluşturuyoruz. Düzgün dizaynın, kullanıcının muhtaçlık ve beklentilerini karşıladığı, hayatını daha kolay ve keyifli hale getirerek daha müspet bir tecrübe yaşattığı niyetindeyiz. ‘’İyi Tasarım Herkesin Hakkı’’ söylemimizle yeterli bir dizaynın kullanıcı dostu, inovatif, dünya için sorumluluk alan ve erişilebilir olması gerektiğine inanıyoruz.

Geçmiş periyotta tasarım demek bir nesneden yola çıkarak yer içinde bütünsellik oluşturmak manasını taşırdı. Günümüzde tüketicilerin artık şuurlu birer kullanıcıya dönüşmesi, bu kriterin dizaynın güzel olarak nitelendirilmesi için kâfi olmadığını gösteriyor. Kusursuz tasarım dediğimiz vakit artık eserlerin her birinde sürdürülebilirlik, işlevsellik ve konfor kuralları aranıyor. Seramiksan olarak rekabetin ve farklılaşmanın anahtarının âlâ dizayndan geçtiğine inanıyoruz. Herkesin yeterli tasarlanmış bir eseri hak ettiğini düşünerek, bugün 76 kentte 240 mağaza, 1000’in üzerinde tali bayi ve 60’dan fazla ülkeyi kapsayan ihracat ağımız ile herkesin ulaşabileceği, her biçime hitap eden kaliteli eserlerimizi, müşterilerimizle buluşturuyoruz

“İyi bir dizaynın oluşturulmasında herkes eşit sorumluluğa sahip”

İyi bir dizaynın oluşturulmasında artık sırf dizayncı değil, üreticiden mimarlara kadar herkesin eşit sorumluluğa sahip olduğunu aktaran Görkem Helvacıoğlu, , “Tasarım algısı her gün farklı bir boyut kazanıyor. Bu yüzden biz de geçtiğimiz günlerde İstanbul’da ki Galata Yapı showroomumuzda gerçekleştirdiğimiz Seramiksan ile Âlâ Ömür Sohbetleri etkinliğinde. #İyiTasarımHerkesinHakkı mottomuzdan yola çıkarak, alanında tecrübeli mimar ve iç mimarlar ile bir ortaya gelerek uygun tasarım üzerine verimli ve keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.İyi dizaynın ne olduğunu onlara sorduk. Düzgün Hayat Sohbetleri aktifliği kapsamında, uygun tasarım ve âlâ ömür üzerine dal profesyonelleriyle ilham veren buluşmalar gerçekleştirmeye devam edeceğiz. dedi.

“Kusursuz bir tasarım hem sürdürülebilirlikten hem de fonksiyonellikten geçiyor”

Seramiksan Pazarlama Müdürü Görkem Helvacıoğlu, “Mimarların %50’si güzel bir dizaynın işlevsel ve sürdürülebilir özellikler taşıması gerektiğine dikkat çekerken, başka yarısı ise estetiğin ön plana çıktığını ve dizaynın şahsa nazaran farklılık gösterdiğini aktardı” halinde konuştu.

İyi Ömür Sohbetleri etkinliğinde alanında birçok muvaffakiyete imza atmış 12 profesyonel mimarın yeterli dizaynın ne olduğuna dair görüşleri alındı. Mimarlar öznel kanılarını aşağıdaki üzere açıkladı.

Dox Architecure Kurucu Ortak Yüksek Mimar Kadir Uyanık: “Malzemeyi, rengi, işlevi, kullanışlılığı en yeterli halde tabir eden, bunları en uygun halde harmanlayan dizayndır.”

Arasta İç Mİmarlık’tan İç Mimar Mimar Ayşegül Aras: “Kendine has ve estetiği bütünleyen dizaynlardır.”

Arcitone Kurucu Ortak Yüksek MimarElif Akçakaya: “Her tasarım bence kendine özeldir. Onu özel kılan kullanıcısı ve ilişkin olduğu yerdir. Hasebiyle ilişkin olduğu yere en uygun uyumlanan tasarım, kullanıcısını hem işlevsel olarak hem de estetik olarak en çok keyifli eden tasarım gerçek, yeterli bir dizayndır.

No:1 Architects Kurucu Ortak Mimar Gonca Çetinkaya: “İyi tasarım, bence tasarımcının ruhunun ve aklındakinin birleştirilip kâğıda aktarılmasıdır.”

Sinem Özlük İç Mimarlık Kurucusu İç Mimar Sinem Özlük: “İhtiyaca yanıt vermek, yeterli dizaynın öncelikleri ortasındadır.”

Entrada Mimarlık’tan İç Mimar ve Etraf Dizayncısı Jülide Çömlekçiler: “İyi tasarım müşterinin zevkine hitap eden, birebir vakitte işlevsel olması gereken dizayndır. Biz öncelik olarak işlevi ortaya çıkarıyoruz.”

Banu Sinan İnterior’dan İç Mimar Banu Sinan Çakmak: “İyi tasarım yanlışsız formda, yanlışsız yollardan gittiğiniz vakit, kullanıcının gereksinimini gerçek bir biçimde anlayıp proje araştırma evrelerinde bütün bu sistemlere uyarak ilerlediğimizde ortaya çıkıyor.

Birgen İnşaat’tan Mimar Alara Çelik: “İyi tasarım kullanıcıyı en güzel formda yansıtan, fonksiyonel olarak da ona en çok fayda sağlayan ve olabildiğince vakitsiz dizayndır.”

FTA Design’dan Mimar Tuğba Altınoklu: “Bence tasarım çok izafi bir kavram. Herkesin tasarım lisanı farklı, kendine aittir.”

Sakura Mimarlık Kurucu Ortak İç Mimar Sema Yazıcı: “İyi tasarım vakitsiz, işlevsel ve sürdürülebilir olan dizayndır.”

Oddo Mimarlık Kurucusu İç Mimar Onur Özkök: “İyi tasarım, sürdürülebilir dizayndır.”

Lento Proje İdare Şurası Başkanı-CEO Hasan Alpay Gültekin: “İyi tasarım sürdürülebilir olarak, ergonomik halde, hoş bir formda yansımasıdır.”

Görkem Helvacıoğlu,, mimarların paylaştığı görüşlere dair niyetlerini ise şu sözlerle aktardı: “Bu görüşler bize aslında meçhullüğü değil, bir tasarımı tasarım yapanın eserin fonksiyonundan görselliğe kadar uzanan birçok niteliğe sahip olması gerektiğini ortaya koyuyor. Seramiksan olarak biz de en yeni teknolojiyle ürettiğimiz tüm eserlerimizle tüketicilere hem konforlu hem de sürdürülebilir yerler sunuyoruz. Fonksiyonelliği estetik bir görünümle birleştirirken, eserlerimizle daha yaşanılabilir bir geleceğin temellerini atıyoruz.”