Teknoloji Haber Girişi : 07 Eylül 2023 11:45

Pendik Bölge Hastanesi’nde Robotik Protez Cerrahisi Uygulanıyor

Pendik Bölge Hastanesi’nde Robotik Protez Cerrahisi Uygulanıyor

Özel Pendik Bölge Hastanesi, Türkiye’de robotik protez cerrahisini uygulayabilen sayılı hastanelerden birisi. Eklem protezi cerrahisinde devrim niteliğinde teknolojiyi hastane bünyesine kazandıran Özel Bölge Hastanesi yetkilileri bu sayede birçok vatandaşın sıkıntısına da çözüm sunuyor.

Robotik Cerrahi Nedir?

Artroplastik Robotik Cerrahi; diz veya kalça protezi ameliyatı sırasında uygulamanın doğruluk ve hassasiyetini arttırmak için kullanılan gelişmiş yardımcı sistemlerdir. Ameliyatın planlaması, verilerin elde edilmesi ve sisteme yüklenmesi, ameliyatın gerçekleştirilmesi gibi işlemleri kapsar. Robot; planlanan protez yerleştirilmesi işleminin önceden planlandığı gibi hatasız olarak uygulanmasında cerraha yardımcı olur.

Ameliyat edilecek hastanın tüm verileri; tomografik görüntüleme yardımıyla 3-D formatına dönüştürülerek robotik cerrahi sisteminin hafızasına yerleştirilir. Böylece robot ameliyat sırasında tüm hassas işlemlerin kontrollü olarak yapılmasını sağlar.

Robotik Protez Yerleştirme İşlemi Nasıl Yapılır?

Robotik cerrahi kararı verilen hastanın özel bir yöntem ile bilgisayarlı tomografisi çekilir. Veriler robotun hafızasına yüklenir. Program hastanın dizine en uygun protezin boyutlarını belirler ve bunu hastadan elde edilen veriler ışığında hazırladığı sanal bir model üzerine yerleştirir. İnsan gözü standart röntgen filmlerini kullanarak bu yerleştirmeyi robotun kullandığı gibi yapamaz. Ameliyatı yapan cerrah, robotun hafızasında oluşan sanal koordinatlara uygun olarak takılacak metal protezin tam yerine yerleştirilmesini sağlar. Deneyimli bir cerrah sistemi gerektiği gibi kullanarak planlanan ameliyatı neredeyse hatasız olarak gerçekleştirir.

 
 

Robotik Cerrahi’nin Avantajları Nelerdir?

Robotik protez cerrahisinin en önemli avantajı ameliyatın klasik yöntemlerden daha hassas bir şekilde yapılmasına olanak sağlamasıdır. Robotik cerrahi hedeflere en az hata ile ulaşılmasını sağlayan yardımcı sistemlerdir. Kalça protezi ameliyatları sonrasında %4 oranında görülebilen protez çıkık riski komplikasyonu %1 gibi oranlara düşürmektedir. Robotik cerrahide kemiğe çok hassas müdahale edildiği için emboli olasılığı azalır. Kısaca özetleyecek olursak;

  • Sağlıklı kemik ve yumuşak dokular tam olarak korunur
  • Hastaya göre özelleştirilmiş protez imkânı sunulmuş olur
  • Diz protezi en yüksek hassasiyet ve kesin doğrulukta yerleştirilir
  • Kan kaybı daha azdır
  • Daha ağrısız ve hızlı bir iyileşme süreci yaşanır
  • Günlük hayata dönüş daha çabuk ve rahat olur
  • Daha az ameliyat sonrası ağrı
  • Daha az süre hastane yatışı
  • Daha iyi hareket imkanı
  • Daha uzun protez ömrü

İLETİŞİM: