Gündem Haber Girişi : 16 Mart 2023 14:54

Pakistan Cumhurbaşkanı Alvi: “Günümüzde siyasi istikrar ve liderlik çok önemli”

Pakistan Cumhurbaşkanı Alvi: “Günümüzde siyasi istikrar ve liderlik çok önemli”

Pakistan Cumhurbaşkanı Arif Alvi, Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in liderliğinde Çin’in dünyada daha âlâ bir imaj oluşturduğunu ve dünyanın daha uygun istikamete ilerlemesine öncülük ettiğini kaydetti.

Arif Alvi, dün Çin Medya Grubu’na (CMG) verdiği demeçte, Xi Jinping’i tekrar Cumhurbaşkanı olarak seçilmesi nedeniyle tebrik ettiğini ve günümüzde istikrarlı bir sisyasi durumun ve yetenekli bir önderin çok kıymetli olduğunu, Xi Jinping’in tekrar seçilmesinin yalnızca Çin için değil, birebir vakitte bölge ve dünya için de büyük ehemmiyet taşıdığını belirtti.

“İnsanlığın kader birliğinden çok etkilendim”

Arif Alvi, Xi Jinping’in ortaya koyduğu insanlığın baht birliği kavramının çok değerli olduğuna, dünya ülkelerinin lakin ortak gayretlerle Covid-19 salgını, iklim değişikliği ve yoksulluk üzere meselelerle başa çıkabileceğine işaret etti.





Arif Alvi, Çin’in insanlığın ortak baht topluluğunu desteklediğini ve dünyayı yeterli bir tarafa yönlendirdiğini söz etti.

Yoksulluk ve salgınla gayret üzere alanlarda Çin’in dünyaya örnek teşkil ettiğini hatırlatan Arif Alvi, Covid-19 salgını sırasında Çin’den çok sayıda salgınla gayret tecrübesini öğrendiklerini kaydetti.

“Pakistan halkı Kuşak ve Yol’un başarılarından çok memnun”

2015’te Xi Jinping’in Pakistan’a yaptığı ziyarette Çin-Pakistan ortak mukadderat topluluğu inşa etmeyi önerdiğini lisana getiren Arif Alvi, son yıllarda iki ülkenin Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru’nun inşasındaki iş birliğinde ve Gwadar Limanı, güç, ulaşım altyapısı ve endüstriyel bölümlerin iş birliği alanlarında ilerlemelerin kaydedildiğini hatırlattı.

Arif Alvi, Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru’nun birbirine bağlayan bir koridor olduğunu ve yalnızca bölge için ticareti büyük ölçüde teşvik etmekle kalmayıp, birebir vakitte Orta Asya’daki birçok ülkeye yarar getirdiğini kaydetti.

Bu yıl Nesil ve Yol inisiyatifinin ortaya koyulmasının 10. yıldönümü olduğuna değinen Arif Alvi, Pakistan halkının Nesil ve Yol inisiyatifinin başarılarından son derece mutlu olduğuna dikkat çekti.

Arif Alvi, Çin’in ortaya koyduğu Jenerasyon ve Yol inisiyatifinin yalnızca Pakistan’da değil, Ortadoğu, Afrika ve tüm dünyada da uygulandığını ve bunun insanlığın mukadderat birliği kavramının somut bir uygulanması olduğunu ve dünya ülkeleri ortasındaki uyuşmazlıkları ortadan kaldırmada ve iş birliğini teşvik etmede büyük katkılarda bulunduğunu belirtti.

“Dünya insanlığın ortak yurdudur”

Farklı sistemlere ve kültürel geçmişlere sahip ülkelerin nasıl insanlığın yazgı birliğini oluşturabileceği konusuna da değinen Arif Alvi, insanlığın barış ve refah olan ortak bir gayeye sahip olması ve bu maksada ulaşmak için savaşların sona erdirilmesi ve uyuşmazlıkların çözülmesi gerektiğini vurguladı.

Arif Alvi, dünyanın insanlığın ortak yurdu olduğuna ve tek bir ülkeye yahut güce ilişkin olmaması gerektiğine işaret etti. Arif Alvi, günümüzde global barış ve refahı yürütmek için insanlığın savaşan kümeler yerine barış kümeleri oluşturması gerektiğini tabir etti.

Kaynak: Çin Memleketler arası Radyosu
Hibya Haber Ajansı