NARSİST KİMDİR

    NARSİST KİMDİR
    Son zamanlarda herkesin birbirini suçlarken imdadına yetişen bir kelime var "Narsist" .Eşler, arkadaşlar anlaşamadıklarında "Ne olacak işte narsist"deyip tanıyı koyuveriyorlar..Peki bu kelimenin bize ne anlattığını gerçekten biliyor muyuz? Bizi üzen hatta çıkmaza sokan narsist kişilerin özellikleri neler?
   Bizler çoğu zaman kendini çok beğenen ve seven kişilere narsist deriz.Bu doğru bir tanım ama sağlıklı narsistler için geçerli.O halde iki çeşit narsist var.Biri sağlıklı narsist, diğeri sağlıksız narsist.
     Peki bunları nasıl ayırt edeceğiz?
Kişi kendini seviyorsa,kendine özen ve şefkat
gösteriyorsa,sınırlarını bilip,sınır koyabiliyorsa bu sağlıklı narsistir.Kişilik özelliği olarak dikkat çeker.
    Kişi kendini herkesten üstün görüyorsa,  çevresindekileri küçümsüyorsa,bu sağlıksız narsistir,kişilik bozukluğuna dikkat çeker
   Çocukluktan itibaren sorumluluk verilmeyen,kollanıp gözlenen,kral ve kraliçe muamelesi gören yani sürekli pohpohlanan çocuklar büyüdüklerinde,hayata atıldıklarında  narsist olabiliyorlar.Bu kişiler kendilerini üstün gördükleri için sürekli ilgi,övgü ve takdir beklerler.Bunları yapmadığınızda sizi küçümseyerek,yok sayarlar,yalnız bırakırlar,eleştiri kabul etmezler.
    Bir narsist kendini öyle güzel gizler ki, siz dost olarak veya eş olarak eş ikizimi buldum dersiniz Hele bir de mükemmelliyetçiyseniz çok sevinirsiniz;çünkü aradığınız kişiyi bulmuşsunuzdur.Tabi ilerleyen zamanlarda bunun böyle olmadığını yaşayarak  anlarsınız. Bir narsist sizi tepelere çıkarır, kendinizi çok iyi hissettirir,sonra bir bakmışsınız tepetaklak aşağıdasınız,
      Bu tip narsistler istedikleri gibi yönetecekleri kişileri seçerler,yani ona bağımlı olacak kişiyi.
      Bir narsistle beraber olmak,arkadaş olmak,zorlu ve uzun bir yolda yürümeye benzer;ya yorulur pes edersiniz ya da sabırla düze çıkmanın yollarını ararsınız.
      Ayşe ÜNAL
  Aile Danışmanı
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.