Gündem Haber Girişi : 25 Mart 2023 11:04

İzmir Avrupa Gençlik Başkenti için finalde

İzmir Avrupa Gençlik Başkenti için finalde

İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer’in genç odaklı kent vizyonu doğrultusunda çalışmalarını sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, Avrupa Ödülü’nün akabinde yeni bir heyecan yaşıyor. 2026 yılı Avrupa Gençlik Başşehri başvurusu için sevindirici haber, Avrupa Gençlik Forumu tarafından duyuruldu. 13 Avrupa kentinin başvurusu ortasından İzmir’in finale kaldığı açıklandı. 2026 Avrupa Gençlik Başşehri unvanı için İzmir ile İspanya’dan Malaga, Bosna Hersek’ten Saraybosna, Norveç’ten Tromso ve Portekiz’den Vila do Conde kentleri de yarışacak.

Soyer: “Süreçte üzerime düşeni yapmaya hazırım”
İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer, kısa listenin açıklanması ve final haberinin alınmasının akabinde müracaat sürecine katkı koyan ve çalışma yürüten sivil toplum örgütleri ve gençlerle bir ortaya geldi. Bu gelişmenin çok kıymetli bir muvaffakiyet olduğunu belirten Lider Tunç Soyer, “Siz gençlerin yol göstericiliği bizler için çok önemli. Bu başarının finalde tamamlanacağına ve bu unvanı kentimizin kazanacağına inanıyorum. Böyle bir unvan yalnızca İzmir için değil ülkemiz için de kazanılmış olacak. Gençlik için, kültür, sanat, edebiyat, müzik, spor, turizm gibi çok farklı alanlarda kazanımlar elde edeceğiz” dedi.

14 Ocak “Kent ve Gençlik” Buluşması
14 Ocak 2023’te 28 sivil toplum kuruluşu ve 10 ilçe belediyesini temsil eden iştirakçilerden oluşan 58 kişi ile “Kent ve Gençlik” başlığı altında İzmir Gençlik inisiyatifleri buluşması yapıldı. Bu buluşma ile başlayan müracaat sürecinde ağır ve iştirakçi bir yolla 2026 Avrupa Gençlik Başşehri başvurusu yapıldı.

Tugay: “Türkiye’ye örnek kent olduk”
İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ertuğrul Tugay, “14 Ocak’ta başlayan müracaat sürecinde sivil toplum örgütleri ve gençlerle birlikte yol yürümeye başladık. Bu sürecin içinde olan ve bedelli katkılarını esirgemeyen gençlerimize teşekkür ederim. Bizler idari olarak gençlerin hayal ettikleri kentler için yürütecekleri çalışmalarda kolaylaştırıcı olarak elimizden geleni yapacağız. Geçen yıl finale kalmak İzmir için büyük bir başarıydı. Bu muvaffakiyetin Türkiye’den öbür kentlere de örnek olması gurur verici. Bu yıl Türkiye’den İzmir dışında Konya, Ankara ve Antalya da müracaat yaptı” dedi.

“Avrupa Gençlik Başkenti”
Avrupa Gençlik Başşehri unvanı, gençlerle ilgili kültürel, toplumsal, siyasi-ekonomik hayat ve kalkınma programlarının ortaya koyma fırsatlarının arttırılması, gençler için daha yaşanabilir kent ekosistemlerinin güzelleştirilmesi için değerli bir adım olarak görülüyor. Gençlerle yapılan tüm çalışmaları memleketler arası alanda tanıtmak, İzmir’in tanınırlığına katkı sağlamak ve gençlik çalışmalarına daha fazla fon yaratmak emeliyle Avrupa Gençlik Başşehri başvurusunu yapıldı.
2026 Avrupa Gençlik Başşehri müracaatıyla ilgili çalışmalar, İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Kurulu Gençlik Meclisi iştirakinde Büyükşehir Belediyesi’nin ilgili üniteleri ve gençlik çalışmaları yürüten farklı kurum, kuruluş ve tertiplerle işbirliği halinde yıl boyunca sürecek. 3 kademeden oluşan müracaat sürecinin birincisini muvaffakiyetle tamamlayarak finale kalan İzmir, Haziran ve Ağustos aylarında yapılacak 2. ve 3. müracaatlar için yeniden İzmir’deki sivil toplum kuruluşlarıyla iştirakçi bir sistemle yol alacak.
Hibya Haber Ajansı