Gündem Haber Girişi : 19 Nisan 2023 12:05

IMF: Çin, dünya ekonomisinin en büyük motoru olmaya devam edecek

IMF: Çin, dünya ekonomisinin en büyük motoru olmaya devam edecek

Milletlerarası Para Fonu IMF, nisan ayı Dünya Ekonomik Görünümü raporunu yayımladı. Raporda, önümüzdeki 5 yıl içinde dünya iktisadının en büyük katkı sağlayan gücü olarak Çin’in katkı oranının ABD’ninkinin iki katına denk geleceği ve yüzde 22’yi aşacağı kestiriminde bulunuldu.

Bloomberg haber ajansının rapora dayanarak yaptığı hesaplara nazaran, 2028 yılına gelindiğinde Çin’in dünya iktisadına katkı oranı yüzde 22,6’yı bulacak, Hindistan ve ABD ise yüzde 12,9 ve yüzde 11,3 ile ikinci ve üçüncü sıralarda yer alacak.

Rapor, dünya iktisadının yüzde 75’inin Çin, Hindistan, ABD ve Endonezya’nın ortalarında bulunduğu 20 ülkede toplanacağına işaret ediyor.

ABD, Almanya, Japonya, İngiltere ve Fransa’nın birinci on sırada yer almasına karşın, G7’nin küçük katkı hissesi korunacak, uygun performans gösteren BRICS ülkelerinden Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin’in toplam katkı oranı yüzde 40’a yaklaşacak.





IMF raporunda, 2023 yılında dünya iktisadının yüzde 2,8, ABD ve Batılı gelişmiş iktisatların yüzde 1,3 ve yeni kalkınan ve gelişmekte olan ülkelerin ise yüzde 3,9 büyüyeceği öngörüldü.

Dünya iktisadı için 5 yılda yüzde 3 civarında büyüme beklentisi, son 30 yılın en zayıf ve düşük düzeyi olacak.

IMF, dünya ülkelerini jeopolitik gerginliğin ekonomik bölünmeye yol açmasını önlemeye ve üretim verimliliğini yükseltme önlemlerini uygulamaya çağırdı.

Çin Ulusal İstatistik Bürosu’nun dün yayımladığı datalara töre, Çin iktisadı yılın birinci çeyreğinde yüzde 4,5 büyüdü. Bu haber Çin ve Avrupa borsalarında yankı uyandırdı ve yükselişe neden oldu.

Kaynak Çin Memleketler arası Radyosu
Hibya Haber Ajansı