İslam
Yayınlanma : 09 Mart 2026 14:28
Düzenleme : 09 Mart 2026 14:29

İslam’da kadının durumu-15-rol, sorumluluk ve adalet

İslam’da kadının durumu-15-rol, sorumluluk ve adalet
**İslam’da Kadınların Kur’an’a Göre Durumu**  **(Kur’an Odaklı, Dengeli ve Kapsamlı Özet)**

Kur’an-ı Kerim, **kadın ile erkeği ruhsal ve kulluk açısından tamamen eşit** görür. Farklılıklar ise **rol, sorumluluk ve adalet** temellidir. Kadın, “insan” olarak erkekle aynı statüdedir; hiçbir ayette kadın “ikinci sınıf” veya “eksik” ilan edilmez.

 

### 1. Temel Prensip: Ruhsal ve Kulluk Eşitliği

Kur’an en net ifadeyle şöyle der:

 

- **Âl-i İmrân 195**: “Erkek veya kadın, mü’min olarak kim iyi amel işlerse, işte onlar cennete gireceklerdir ve zerre kadar haksızlığa uğratılmayacaklardır.”

- **Tevbe 71**: “Mü’min erkekler ve mü’min kadınlar birbirlerinin velileridir (dostu, koruyucusu, yardımcısıdır).”

- **Hucurât 13**: “Ey insanlar! Sizi bir erkekle bir dişiden yarattık… En üstününüz takvada (Allah’a karşı sorumlulukta) en ileri olanınızdır.”

 

**Sonuç**: Allah katında kadın-erkek eşit derecededir. Amel (iş) ve takva esas alınır.

 

### 2. Kadınların Temel Hakları (Kur’an’dan Doğrudan)

Kur’an kadına şu hakları açıkça verir:

 

- **Eğitim ve İlim**: “İlim öğrenmek her Müslüman erkek ve kadına farzdır.” (Hadis – İbn Mâce). Kur’an’da kadınların da ilimle emredildiği açıktır (Tâhâ 114 duası herkese).

- **Mülkiyet ve Mal Sahipliği**: Kadın kendi kazancının, mirasının, mehrinin ve hediyelerinin **tam sahibi**dir. Hiç kimse (baba, koca, kardeş) onun malına el koyamaz (Nisâ 32).

- **Evlilikte Rıza Şartı**: Kadın evlenirken **zorla** evlendirilemez. “Kadınlara miras niyetiyle zorla sahip olmaya kalkışmayın” (Nisâ 19).

- **Mehir**: Evlenirken kadın **zorunlu olarak** mehir alır; bu onun kişisel hakkıdır (Nisâ 4).

- **Boşanma Hakkı**: Kadın “hul’” (karşılık vererek boşanma) hakkına sahiptir. Koca boşarsa “iddet” ve nafaka hakkı vardır (Bakara 228-241).

- **Çalışma ve Kazanç**: Kadın çalışabilir, ticaret yapabilir, miras ve malını yönetebilir. Peygamber döneminde kadınlar pazarlarda, tarlalarda, savaşta destek olarak çalışıyordu.

- **Şahitlik**: Genel işlerde şahitlik eder. Borç gibi unutulma ihtimali yüksek durumlarda 2 kadın 1 erkeğe denktir (Bakara 282) – bu koruma amaçlıdır, “kadın akılsız” anlamına gelmez.

- **Siyasi ve Sosyal Katılım**: Kadınlar biat eder (Ahzâb 12), savaşta yaralılara bakar, camiye gider, ilim meclislerinde bulunurdu.

 

### 3. Erkeğe Göre Farklılıklar ve Ayrıcalıklar

Kur’an “mutlak eşitlik” değil, **adaletli farklılık** prensibini getirir:

 

- **Miras**: Erkek genellikle 2 kadın payı alır (Nisâ 11). **Sebep**: Erkek nafaka (aile geçimi) yükümlüsüdür; kadın aldığı mirası kendi malı olarak saklar, harcamak zorunda değildir.

- **Nafaka**: Erkek (baba, koca) kadının ve çocukların yiyecek, giyecek, konut, tıbbi masraflarını karşılamakla yükümlüdür. Kadın bu yükümlülükten muaftır.

- **Ailede Koruyuculuk**: “Erkekler kadınlar üzerine kavvamdır (koruyucu, gözetici)” (Nisâ 34). Bu, **sorumluluk**tur, tahakküm değildir. Kadın evde kalma zorunluluğu yoktur.

- **Şahitlik**: Yukarıda belirtilen istisna (koruma amaçlı).

- **Çok Eşlilik**: Erkek şartlara bağlı 4’e kadar evlenebilir (Nisâ 3) – bu savaş dönemlerinde yetim kadınları korumak içindir, kadın için yoktur.

 

**Önemli Not**: Bu farklılıklar “erkek üstün” demek değildir. Nisâ 32: “Allah’ın sizi birbirinizden üstün kıldığı şeyleri temenni etmeyin. Erkeklerin kazandıklarından payı vardır, kadınların kazandıklarından payı vardır.”

 

### 4. Cahiliye Dönemiyle Kıyas (İslam’ın Kadına Kazanımları)

Cahiliye’de kadın:

- Miras almazdı (mal sayılırdı).

- Diri diri gömülürdü (Tekvir 8-9).

- Zorla evlendirilir, miras için gasp edilirdi.

- Mal-mülk sahibi olamaz, şahitlik edemezdi.

 

**İslam’ın getirdiği devrim**:

- Miras hakkı verdi (Nisâ 7).

- Diri diri gömme yasağı (Tekvir 8-9).

- Rıza ile evlenme zorunluluğu.

- Mülkiyet ve mehir hakkı.

- Eğitim ve cami hakkı.

- Boşanma ve nafaka hakkı.

 

Kur’an kadını **meta** olmaktan çıkardı, **şahsiyet** haline getirdi.

 

### 5. Bugüne Kıyasla Durum (Kazanımlar ve Kayıplar)

- **Kazanımlar**: İslam 1400 yıl önce kadına miras, mülkiyet, eğitim, boşanma hakkı verdiğinde Batı’da kadınlar hâlâ “eşya” sayılıyordu (19. yüzyıla kadar İngiltere’de evli kadın mal sahibi olamıyordu).

- **Kayıplar**: Bazı Müslüman toplumlarda **gelenek** Kur’an’ı gölgede bıraktı:

  - Zorla evlilikler devam ediyor (Kur’an yasaklar).

  - Miras hakkı engelleniyor (Kur’an verir).

  - Eğitim ve çalışma hakkı kısıtlanıyor (Kur’an teşvik eder).

  - “Koca dövebilir” yanılgısı (Nisâ 34’teki “darbe” tefsirlerde “hafif vurma” veya “ayrılma” olarak açıklanır; Peygamber “kadınları dövenler hayırlı değildir” buyurur).

 

**Özet**: Kur’an kadını özgürleştirici ve onurlu kılar. Farklı roller adalet içindir, üstünlük için değil. Bugünkü sorunlar genellikle **kültür** kaynaklıdır, Kur’an’dan değil.

 

**Son Söz (Kur’an’dan)**: 

“Erkekler için kazandıklarından pay vardır, kadınlar için de kazandıklarından pay vardır.” (Nisâ 32) 

Allah her iki cinsin de hakkını korur ve adaletle muamele eder.

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.