Pendik
Yayınlanma : 20 Temmuz 2026 13:10
Düzenleme : 20 Temmuz 2026 13:11

Bayram Emir Anlattı: Pendik'ten Büyükada'ya Uzanan Emek ve İnsanlık Hikâyesi

Bayram Emir Anlattı: Pendik'ten Büyükada'ya Uzanan Emek ve İnsanlık Hikâyesi
Pendikli Bayram Emir, 1970'li yıllarda yaz tatillerinde Büyükada'da yumurta satarak ailesine destek olduğu günleri ve unutamadığı iyilik dolu anısını paylaştı.

1970'li yıllarda Pendik Lisesi birinci sınıf öğrencisi olan Bayram Emir, yaz tatillerinde ailesine katkı sağlayabilmek için her sabah gün doğmadan Büyükada'ya giderek yumurta sattığı yılları anlattı. Pendik'in Taşlıbayır Mahallesi'nden başlayan yolculuk, bugün hâlâ hafızalarda yer eden eski Pendik iskelesinden motorla Büyükada'ya uzanıyordu.

Deniz Gazinosu yanındaki motor iskelesinden hareket eden teknelerle Marmara'nın mavi sularını aşan gençler, yanlarında götürdükleri yumurta, sebze ve meyveleri adaya ulaştırıyordu. Bayram Emir, "Benim yüküm hafifti. Bir iki sepet yumurta taşırken, büyükler kasalar dolusu sebze ve meyve indirirdi. Daha sonra ürünler eşeklere yüklenir, ada sokaklarında satış başlardı." diyerek o günleri anlattı.

Sabah başlayan satış mesaisi öğle saatlerinde sona eriyor, ardından Pendik'e dönüş başlıyordu. Cumartesi günleri ise dönüşte Pendik Pazarı'ndan annesinin sipariş ettiği patates ve soğanı alarak Taşlıbayır'a kadar omuzlarında taşımak zorunda kaldığını anlatan Emir, "Dar gelirli bir aileydik. Geçinmek kolay değildi ama çok mutluyduk." sözleriyle o yılların dayanışma ruhunu dile getirdi.

Bayram Emir'in hafızasında en derin iz bırakan olay ise Büyükada'da şiddetli yağmura yakalandığı bir gün yaşandı. Saatlerce bir saçak altında bekleyen Emir'e, adada yaşayan yaşlı bir vatandaş kapısını açtı. Islak kıyafetlerini değiştirip kuru elbiseler ve ayakkabılar verdi, sattığı tüm yumurtaları satın aldı ve ücretini de ödedi. Ertesi gün kıyafetleri geri götürmek isteyen Bayram Emir'e ise, "Onlar sana hatıra olsun." diyerek geri çevirdi.

Kısa süre sonra bu yardımsever kişinin vefat ettiğini öğrenen Emir, o iyiliği ömrü boyunca unutamadığını belirtti.

Anılarında sadece çalışma hayatı değil, çocukluğun güzel hatıraları da yer alıyor. Yörük Ali Plajı'na gizlice girdikleri günleri, faytonların arkasına tutunarak iskeleye kadar gittiklerini ve Büyükadalı efsane futbolcu Lefter'in anılarını dinlerken vapuru kaçırdıkları günleri gülümseyerek hatırlayan Bayram Emir, "O yıllar çok ama çok güzeldi." diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak: Cemal Kınay

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.