Teknoloji Haber Girişi : 17 Ekim 2023 21:58

Google, Cambridge Üniversitesi ile Yenilikçi İnsan İlhamlı Yapay Zeka İşbirliği Başlatıyor: Geleceğin Dönüşümünü İnşa Ediyor

Google, Cambridge Üniversitesi ile Yenilikçi İnsan İlhamlı Yapay Zeka İşbirliği Başlatıyor: Geleceğin Dönüşümünü İnşa Ediyor

Google, Cambridge Üniversitesi ile yeni bir işbirliği anlaşması imzalarken, teknoloji devi, Cambridge Üniversitesi’nin İnsan İlhamlı Yapay Zeka Merkezi için bir hibe sağlayacak. Bu merkezde, Cambridge ve Google’dan akademisyenler ve bilim insanları bir araya gelecekler.

Google’ın Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Başkanı Matt Brittin, BBC’ye yaptığı açıklamada, yapay zeka teknolojisinin “doğru şekilde uygulanmazsa kaybedilemeyecek kadar önemli” olduğunu ifade etti. Bu teknolojinin endüstrilerde “büyük çığır açıcılar” potansiyeline sahip olduğunu vurguladı.

Uzun vadeli anlaşma, robotik, sağlık ve iklim değişikliği gibi bir dizi alan üzerine odaklanacak. İngiltere’nin yapay zeka güvenliği zirvesi öncesinde gerçekleşen bu işbirliği, hükümetin sektörün önde gelen isimlerini bir araya getirmesini umduğu bir etkinlik olarak gerçekleşti.

Brittin, “Eğer doğru yaparsak, sağlıkta büyük çığır açmalar, sınırsız temiz enerji potansiyeli ve eğitim ve güçlü, akıllı araçlar aracılığıyla herkesin fırsatlara sahip olduğu bir toplum olabilir. Bu yüzden bu, bunu yapmak için büyük bir fırsattır,” dedi.

Google DeepMind’in Araştırma Başkan Yardımcısı ve Cambridge Üniversitesi Bilgi Mühendisliği Profesörü Zoubin Ghahramani, yeni merkezin yapacağı araştırmanın iklim sorunlarını ele almada yardımcı olabileceğini belirtti. Örneğin, yapay zeka araçları, uçakların bıraktığı buhar izlerini azaltmak için uçuş rotalarını optimize etmek için kullanılmıştır.

Brittin, Google ve DeepMind’in enerji tüketimini ve maliyetlerini azaltmaya yardımcı olan araştırmalarının, sürdürülebilirlik ve iklim kriziyle başa çıkma konusundaki uzun vadeli bir odak noktası olduğunu belirtti. Google’ın çevreye duyarlı enerji satın alma anlaşmaları, 2025 yılına kadar ülkenin hizmetlerinin neredeyse tamamen karbonsuz enerjiyle çalışmasını sağlayacak.

Ayrıca, trafik ışıklarının sıralanmasıyla kirliliği azaltma ve Google Haritalar‘ı kullanarak yakıt verimli rotaları veya güneş panelleri için en iyi konumu bulma gibi küresel projelere dikkat çekti.

Ancak bazıları, Google’ın teşvik ettiği yapay zeka devriminin büyük çevresel zarara neden olduğunu belirtirken, bir akademisyen bu durumu “21. yüzyıl için devasa bir çıkarılabilir endüstri” olarak nitelendirdi. Son bir çalışma, sektörün patlayıcı büyümesinin yakında Hollanda büyüklüğünde bir ülke kadar enerji kullanabileceğini öne sürdü ve bu nedenle yapay zekanın sadece mutlaka gerekli olduğu yerlerde kullanılması gerektiğini söyledi.