Spor Haber Girişi : 21 Eylül 2023 13:47

Futbol Camiasının Başarılı İsmi: İrfan Buz Kimdir?

Futbol Camiasının Başarılı İsmi: İrfan Buz Kimdir?

Futbol dünyasının önde gelen isimlerinden biri olan İrfan Buz’u yakından tanımak ister misiniz? Ulusal ve uluslararası düzeyde başarılarıyla adını duyuran İrfan Buz’un kariyer yolculuğuna gelin birlikte göz atalım! ????☺

‘Gri Taşları Altına Çeviren Teknik Direktör

İrfan Buz, futbolculuk kariyerinin ardından teknik direktörlük yoluna adım attı ve bu alanda da büyük bir başarı elde etti. ‘Gri taşları altına çeviren’ teknik direktör olarak biliniyor. Türk milli takımında oynayan on beş futbolcu yetiştirdi. (Ozan Tufan, İrfan Can Kahveci, Enes Ünal..)

Motivasyon kabiliyeti, takımı bir arada tutma yeteneği ve taktiksel zekâsı ile futbol dünyasının dikkat çeken isimlerinden biri oldu.

Buz, kariyeri boyunca birçok farklı kulüpte görev aldı. Hem genç yeteneklerin gelişimine önem veren bir hoca olarak hem de deneyimli oyuncularla başarıya koşan bir teknik direktör olarak kendini kanıtladı.

Türkçe haricinde tam 5 dil bilen, Köln Spor Akademisi’ni birincilikle bitiren Giresunspor’un Yeni Teknik Direktörü İrfan Buz’un hayatı, futbolseverler tarafından merak ediliyor. Peki; İrfan Buz kimdir, nereli, kaç yaşında? İrfan Buz hangi takımlarda teknik direktörlük yaptı?

İşte detaylar…

İrfan Buz 15 Nisan 1967 yılında İstanbul’da doğdu. 4 yaşındayken ailesiyle birlikte Almanya’ya taşındı ve burada futbol kariyerine başladı.

Erkan Buz adında erkek kardeşi vardır. İrfan Buz’un teknik ekibinde Analiz Uzmanı olarak görev yapan Erkan Buz 1974 yılında Almanya’da doğdu. İrfan Buz bir röportajında “Kardeşim Erkan Buz, benden desteğini bir gün dahi eksik etmedi” ifadelerini kullanmıştı.

Doğum tarihi15 Nisan 1967 (56 yaşında)Doğum yeriİstanbul, TürkiyeMevkisiOrta SahaProfesyonel kariyeriYıllarTakımMaç(Gol)1988-1990Lüdenscheid1990-1991Sarıyer1(0)1991-1992→ Vanspor (kiralık)18(0)1992-1995Sakaryaspor23(4)1993-1994→ Maltepespor (kiralık)15(0)1995-1998Barışspor HackenbergToplam57(4)Teknik direktörlük kariyeri2009-2013Olpe2013Iserlohn2014Bursaspor2014-2015Gençlerbirliği2015-2017Yeni Malatyaspor2017-2018Osmanlıspor2019Samsunspor2020Bursaspor2020Kasımpaşa2021Yeni Malatyaspor2023Giresunspor

FC Ludenscheid’de oynadıktan sonra Türkiye’ye Sarıyer’e transfer oldu ve burada Türkiye Süper Ligi’nde çeşitli kulüplerde forma giydi.

2005 yılında Barış Spor Hackenberg ile anlaştı ve 3 yıl oynadı, ardından 2 yıl yardımcı antrenörlük yaptı.

Henef Spor Akademisini bitirdi ve birinci olarak lisansını aldı. Daha sonra sekiz yıl boyunca Alman Genç Milli takımlarını çalıştırdı.

Buz 2009 yılında SpVg Olpe’yi devraldı ve 2013 yazına kadar çalıştırdı. Teknik Direktör Buz 5 tane yabancı dil bilmekte.

Mart 2014’te Daum kötü sonuçlar nedeniyle kovuldu ve Buz sezon sonuna kadar baş antrenörlük görevini üstlendi ve Buz, ligde 8. sırada yer almayı başardı.

Bursaspor’u en son Avrupa Kupalarına taşıyan teknik direktör

2014- 2015 sezonunda Gençlerbirliği’nin başkanı İlhan Cavcav’ın büyük isteği ve ısrarı üzerine Gençlerbirliği’nin Teknik Direktörü oldu.

2015-2016 sezonunda kariyerinde büyük bir mücadeleye girmeye karar verdi.

Türkiye İkinci Ligi takımlarından Yeni Malatyaspor’a katıldı. Futbol kamuoyu takımın Türkiye üçüncü ligine düşmesini bekliyordu, ancak Buz sezonu 10. sırada tamamlamayı başardı.

En iyi teknik direktörü seçildi

2016-2017 sezonunda Buz düşünülmeyeni yaptı. Yeni Malatyaspor’u Türkiye İkinci Ligi tarihinin en düşük bütçesiyle Türkiye Süper Ligi’ne taşıdı ve bu sezon Türkiye Ligi’nin ‘’en iyi teknik direktörü’’ seçildi.

2017 yılında başına geçtiği Osmanlıspor’daki görevinden ayrıldıktan sonra Türkiye’nin en köklü futbol kulüplerinden biri olan Samsunspor’da uzun bir kontrat imzaladı.

İrfan Buz, Bursaspor’un en zor döneminde takımının başında yer alırken kurduğu kadro sayesinde bir şampiyonluk ve bir final oynama başarısı gösterdi.

2020-2021 sezonunda Kasımpaşaspor ile anlaştı ve idari aksaklıklar nedeniyle takımından ayrıldı. Buz, sezon sonunda büyük ihtimalle Türkiye Süper Ligi’nden düşmesi beklenen Yeni Malatyaspor’dan teklif aldı.

Şu an ise Süper Lig takımlarından Giresunspor’u çalıştırmakta.

1999 yılında Henef Köln spor okulunda UEFA B lisansını aldı. UEFA B lisansını birincilikle bitirdi. Daha sonra DFB yani Almanya Futbol Federasyonu’ndan teklif aldı ve alt yapılarda U-11’den başlayarak U-19’a kadar bütün yaş gruplarında antrenör olarak görev aldı.

Bu yapılardaki çalışmaları 1999-2008 yılına kadar devam etti. 2005 yılında UEFA A Lisansını aldı. 2009 yılında TFF Avrupa temsilciliği görevinde bulunan Erdal Keser hocadan teklif alarak millî takım scout’luğu görevine başladı. Bu bölge Schalke, Dortmund, Bochum, Essen ve Duisburg bölgelerini içine almakta, Türk futbolcularının en yoğun olduğu bölge olarak tanınmaktadır.

Daha sonra ise SpVg Olpe takımında 4 sene çalıştıran İrfan Buz, FC Iserlohn 46/49 takımının başına gelmiş ancak kısa bir süre bu takımı çalıştırdıktan sonra Bursaspor’da Christoph Daum’un yardımcılığına getirmiştir. Burada Daum’un yardımcılığını yapmış bu teknik adamın ayrılmasının ardından da 25 Mart 2014 günü Galatasaray ile deplasmanda oynanan Türkiye Kupası maçında takımın başına geçmiş ve takımı bu maçta Bekir Yılmaz’ın son dakika golüyle 2-2 berabere kalarak çok önemli bir avantaj kazandı. Buz ise maçtan sonra “Hayatımın en mutlu günü!” ifadelerinde bulundu.

Daha sonra Bursaspor’un adı Elvir Baljić ile anılsa ve hatta Baljić ile prensip anlaşmasına varılıp Türk Telekom Stadyumu’nda maçı takip etse de son anda yönetim kurulu takımın başına İrfan Buz’u getirme kararı aldı.

İrfan Buz, 2014-2015 sezonu başlarında Bursaspor görevinden ayrıldı. Şenol Güneş’in bu göreve gelmesi ile birlikte boşta kalan Buz, 24 Eylül 2014 tarihinde Gençlerbirliği takımının başına getirildi.

13.10.2015 tarihi itibarıyla PTT 1. Lig ekiplerinden Yeni Malatyaspor’a Yücel İldiz’den boşalan koltuğa getirildi. Yeni Malatyaspor’un başında 2016-2017 sezonu sonunda Süper Lig’e yükselen Buz, 31 Mayıs 2017’de görevinden ayrıldı.

Ertesi sezon Osmanlıspor’da görev yapan teknik adam 2018-19 sezonu başında herhangi bir kulüple anlaşmamış, devre arasında ise Samsunspor tarafından yapılan teklifi sezon ortası olması nedeniyle reddetti ve o sezonu Avrupa’da futbolcu izleyerek geçirdi.

2019-20 sezonu başında ise Samsunspor’un başına geçti.

2020 yılı Mayıs ayında, 1. Lig ekiplerinden Bursaspor’un teknik direktörlüğü görevine getirildi.

En beğendiği kulüp Bayern München, en beğendiği futbolcu Cristiano Ronaldo, en beğendiği Türk futbolcu Burak Yılmaz olan Buz; bir röportajda şimdiye kadar çalıştığı en disiplinli futbolcu olarak Fernando Belluschi, en tembel futbolcu olaraksa Raheem Lawal’ın adını verdi.

Hakan Keleş’in istifa kararı almasının ardından teknik direktör arayışına giren Giresunspor, son olarak Süper Lig’de Yeni Malatyaspor’u çalıştıran İrfan Buz ile Mayıs 2023’te anlaşma sağladı.

Hakan Keleş’in istifa kararı almasının ardından teknik direktör arayışına giren Giresunspor, son olarak Süper Lig’de Yeni Malatyaspor’u çalıştıran İrfan Buz’la anlaşma sağladı.

Hoş Geldin Mesajı

Kulüpten yapılan açıklamada, “Kulübümüz, Futbol A Takım teknik direktörlük görevi için Sayın İrfan Buz ile anlaşma sağlamıştır. Kendisine ve ekibine camiamıza hoş geldin diyor, Çotanak Arma altında başarılar diliyoruz.” ifadeleri kullanıldı.

Nahid Yamak: “Giresunspor’u İrfan Buz’un ligde tutacağına inandığımız için getirdik”

Giresunspor Başkanı Nahid Yamak ise, “Giresunspor büyük bir camia, bugüne kadar bize yaptıkları hizmetlerden dolayı bütün hocalarımıza, teknik direktörlerimize teşekkür ediyoruz. Ancak futbol geriyi değil daima ileriyi düşünülen bir oyun değil, daima ileriyi düşünmek gerekir. Daha önceden İrfan Buz hocamızı bildiğim için bu ligde tutacağına inandığım bir hoca olduğu için anlaşmaya vardık. Devam eden süreçte yaşayıp göreceğiz ama bu savaşı sonuna kadar vereceğiz. Ben bu savaşı kesinlikle Giresunspor’un kaybedeceğini düşünmüyorum. Elimizden gelen her şeyi yapacağız çünkü ardımızda çok büyük ekonomik bir kriz var bunu ancak Süper Lig’de kalırsak atlatabiliriz. Yoksa faturanın bedelini ödemek imkânsız hale gelecektir. Umarız Fenerbahçe maçıyla bir çıkış yakalarız. Zaten geriye 3 maçımız kalıyor ikisi evimizde, biri deplasmanda. Burada bize çalışmak düşüyor. Sezonun sonuna mutlu şekilde ulaşmak istiyoruz” diye konuştu.

İrfan Buz’dan Ahmet Eyüp Türkaslan sözleri!

Hem Osmanlıspor’da hem de Yeni Malatyaspor’da, Malatya’daki yıkıcı depremde hayatını kaybeden Ahmet Eyüp Türkaslan’la beraber çalışan teknik direktör İrfan Buz, duygusal açıklamalarda bulundu.

Buz, 28 yaşındaki kalecinin iyi bir rol model olduğunu söylerken, “Her zaman yanınızda olmasını isteyeceğiniz bir insandı” dedi.

İrfan Buz’un İsteğiyle Malatya’ya Transfer Olmuştu

Daha önce Osmanlıspor’da beraber çalışan İrfan Buz ile Ahmet Eyüp Türkaslan geçen sezon da Yeni Malatyaspor’da bir araya gelmişti.

Teknik direktör İrfan Buz’un özel talebiyle Ahmet Eyüp, Sarı-Kırmızılılar’a transfer olmuştu.

Deprem sonrası umutlu bekleyiş devam ederken acı haber gelmişti. Yeni Malatyaspor Kulübü ve teknik direktörü Yılmaz Vural, Ahmet Eyüp’ü kaybettiğimizi açıklamıştı.

“Ahmet Çalık da Oyuncumdu, Ahmet Eyüp de… Acıları Art Arda Yaşıyorum”

İrfan Buz; “Yakinen tanıdığımız arkadaşlarımız, kardeşlerimiz olunca daha da üzülüyor insan. Geçen yıl kaybettiğimiz Ahmet Çalık da Gençlerbirliği’ndeyken benim oyuncumdu. Acıları art arda yaşıyorum. O da melek gibi insandı. Ahmet Eyüp de çok gençti daha 28 yaşındaydı. Ama bazıları genç yaşta da rol model olabiliyordu. Çok çalışkan, mütevazı bir insandı, çekingen ve sakin bir çocuktu. Annesi ve babası çok güze yetiştirmiş kendisini. Allah, onlara sabırlar versin” dedi.

“Herkesle Çok İyiydi Ahmet…”

Kulüp içinde herkesle arasının iyi olduğunu belirttiği Ahmet Eyüp için sözlerine devam eden Buz, “Oynamadığında küsmeyen, daha çok çalışan, oynadığında da elinden gelen her şeyi veren bir takım sporcusuydu. Altyapı oyuncularıyla da arası çok iyiydi. Herkesle çok iyiydi Ahmet…”

“Gençlere ağabeylik yapardı, takıma liderlik ederdi, ağabeylerin de çok iyi bir kardeşiydi. Her zaman yanınızda olmasını isteyeceğiniz bir insandı. Kulüple, Yılmaz hocayla görüştüm. Onlar da çok üzgün, çok şükür sağlık olarak iyiler. Rize maçından sonra izine çıkmışlardı, bir tek şehirde Ahmet Eyüp kalmış. Maalesef kaybettik, Allah rahmet eylesin” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de onun gibisi yok! 5 dil bilen teknik direktör: İrfan Buz

İrfan Buz’un Hürriyet’te 2015 yılında yayınlanan röportajının bir kısmını aktarıyoruz:

“Futbolda En Önemli Nokta İletişim”

Hocam Türkçe haricinde 5 dil biliyorsunuz. Bu Türkiye’deki hocalarda az rastlanan bir durum bana göre…

– Gerek büyüdüğüm yer gereği (Almanya), gerekse sürekli yurt dışında yaşamam ve futbolculuğum sebebiyle İngilizce, Almanca, Sırpça, Makedonca ve Arnavutça öğrenme imkânım oldu. İnsan okuduğu ve çalıştığı sürece kendini hep daha iyi hisseder. Futbolda iletişim çok önemli. Futbolcunuzla aranızdaki diyaloğu onunla aynı dilde sağladığınızda başarı zaten geliyor.

“Hatalardan Ders Çıkaracağız”

Gençlerbirliği takımının müthiş bir formu var. İç sahada rakip tanımıyorsunuz ve tek yenilginiz Beşiktaş karşısında oldu…

– Beşiktaş maçında kaçırdığımız pozisyonlar var. Belki onları gole çevirebilseydik, durum farklı olabilirdi. Fakat futbol, belkileri kabul etmez. Biz daima, daha iyi olmak ve elimizdeki genç-yetenekli kadro ile başarı yakalamak için çok çalışacağız. Tabii ki hatalardan ders çıkaracağız ama hatalarla yaşama yanlışını yapmayacağız. Gençlerbirliği çok büyük ve köklü bir camia… Başkanımız İlhan Cavcav’ın bize desteği büyük. Biz de buraya layık olmak için mücadele ediyoruz.