EŞLEŞME…





Bazan balkona oturur,yoldan gelip geçen insanların tiplerine bakarak ne iş yaptıklarını,hangi mesleğin insanı olduklarını tahmin etmeye çalışır,kendimi eğlendiririm.

Genellikle de başarılı olurum.. 

Başarı deyince tahminlerimin tuttuğu anlaşılmasın.Tam tersine,hiçbiri tutmaz ama tahminimle gerçek arasındaki tezat beni eğlendirir.Amacım eğlenmek olduğu için de, başarmış kabul ederim kendimi..

Mesela,bir adam geçer önümdeki caddeden, “Bu kesinlikle Gemi Kaptanı” derim.Çünkü adamda Gemi Kaptanı tipi var.Bir saat kadar önce gemiyi demirlemiş,sivillerini çekmiş,evine,sıcak yuvasına gidiyor..Biraz sonra evine varacak,otuzsekiz yıllık karısı onu kapıda karşılayacak,”Hoş geldin Sacit Kaptan” diyecek,Kaptan yorgun gözlerle karısına bakacak, “Ne yemek yaptın bu akşam Hafize kadın?” diye soracak,karısı, “Hiç sevmediğin,nefret ettiğin ne kadar yemek varsa hepsini yaptım” diyecek,Sacit Kaptan, “Niye öyle yaptın” diye sorunca da, “Büyük sevgiler,büyük nefretlerden doğar.Göreceksin bu nefret ettiğin yemekleri zamanla öyle seveceksin ki, seni o yemeklerden ayırmak mümkün olmayacak” diye cevap verecek,Sacit Kaptan karısına bakıp “Tuhaf kadınsın Hafize..”diye mırıldanınca da karısı, ” Teşekkür ederim.Bunu senden duymak benim için çok önemli..” diye karşılık verecek…

Ama heyhaaat…Hayalim yerle bir,tahminim çöp olur.Gemi kaptanı dediğim adam matbaacı çıkar.. 

Tipine bakıp “Bu kesinlikle Manken” dediğim kadın,bir mağazada satış elemanıdır..Tipine bakıp Müteahhit dediğim adamı ertesi gün yeni açılan Simit fırınında çalışırken görürüm…

Filmlerde genellikle karakterlere uygun tipli oyuncular seçilir.Başarılı filmlerin başarısının yarısı,daha film çekilmeye başlanmadan bu yolla sağlanır.İyi sinemacılar bunu bilir..”Cast” yani eşleşme,filmin yarısıdır..Eşleşmeyi doğru yaparsan,filmin yarısını daha başlamadan bitirmişsin demektir..

Mesela bu,evlilik için de böyledir.

Kendin için doğru adamı-doğru kadını bulmak,yani eşleşmeyi doğru yapmak, mutluluğun yarısını daha evlenmeden garantilemek demektir..

Eşleşme kuralı,her türlü ilişkide geçerlidir. Eğer ilişkilerde sorun yaşanıyorsa büyük ihtimalle eşleşme yanlıştır..

Sadece insanlar arasında değil,kişi ile işi arasında da doğru eşleşme başarıyı ve mutluluğu getirir…

Bazan da hayalimde ünlü insanları tiplerine göre uygun gördüğüm başka işlere yerleştirerek eğlenirim..O işlerde çok para kazanamazlar belki ama daha mutlu olurlar,iç huzurunu o işlerde bulurlar gibi gelir bana.

Mesela,CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nda,Mecidiyeköy’ün ara sokaklarından birinde küçük bir eczane işleten bir eczacı tipi var..

Mesela Tarkan : Bir Üniversitenin karşısındaki Ozalit Fotokopi çeken dükkanın sahibibidir.

Okan Bayülgen : Ortaokul Müdürü..

Ahmet Hakan : Berber..

Uğur Dündar : Deniz Kuvvetleri Komutanı..

 Murat Boz : İşsiz..

Türkan Şoray : Aile ve Kadından Sorumlu Devlet Bakanı..

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron : Nalbur..

Bana göre onların tiplerine göre onlara yakışan işler bunlar.

Kendileri daha iyi bilirler ama bence bu işleri yapsalar daha mutlu olurlardı gibime geliyor…

Bu yazıyı bir yere bağlamak gerekirse :

“Eşleşme,her şeydir..Doğru eşleşme,ilişkinin temelidir…”

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.