Dünya Haber Girişi : 03 Ekim 2023 14:18

Ermenistan Roma Statüsü’nü onayladı mı?

Ermenistan Roma Statüsü’nü onayladı mı?

DÜNYADAN SON DAKİKA HABERLERİ: Ermenistan parlamentosu, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin Roma Statüsü’nü onayladı. Ermenistan Ulusal Meclisi’ndeki oturumda, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin Roma Statüsü oylamaya sunuldu. Roma Statüsü’ne 22 milletvekili “hayır” oyu verirken, 60 milletvekili “evet” oyu kullandı. Statü, mecliste oy çokluğuyla kabul edildi.

ERMENİSTAN ANAYASASI’YLA ÇELİŞMEDİĞİNE KARARI VERİLMİŞTİ

Ermenistan’da Anayasa Mahkemesi, geçtiğimiz haftalarda Roma Statüsü’nün getirdiği Uluslararası Ceza Mahkemesi yükümlülüklerinin Ermenistan Anayasası’yla çelişmediğine karar vermişti. Bu onayın ardından şimdi de Ermenistan parlamentosu, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin Roma Statüsü’nü onayladı.

KREMLİN SÖZCÜSÜ PESKOV: BU HOŞ KARŞILADIĞIMIZ BİR ŞEY DEĞİL

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Ermenistan’ın Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin Roma Statüsü’ne katılma planı ile ilgili yaptığı açıklamada sert ifadeler kullanmıştı.

Erivan’ın bu adımına karşı olduklarını ifade eden Peskov, “Ermenistan, Roma Statüsü’ne taraf olmadığımızı çok iyi biliyor. Ayrıca Ermenistan, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin‘in tutuklanması yönündeki uyulması zor kararının da farkında. Bunun Erivan’da çok iyi bilindiğini biliyoruz. Bu hoş karşıladığımız bir şey değil” demişti.

RUSYA DIŞİŞLERİ DE UYARMIŞTI

Rusya Dışişleri Bakanlığı da Erivan’ın böyle bir karar alması durumunda ikili ilişkilerde yaşanabilecek sorunlara dair Ermeni tarafına bilgi verildiğine dikkat çekmiş ve “İlk olarak Ermeni ortaklara Ermenistan’ın bu kararı onaylamasının, Rusya’nın üst düzey liderliği için (Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin) tutuklama emrinin verildiği koşullarda kabul edilemezliği yönünde bilgi verildi” açıklamasında bulunmuştu.

Ermenistan hükümeti ise Roma Statüsü’nün onaylanması kararının Rusya’ya yönelik alınan bir karar olmadığını, Azerbaycan’ın “savaş suçlarından” sorumlu tutulmasının hedeflendiğini belirtmişti.

ERMENİSTAN, ROMA STATÜSÜ’NÜ İLK OLARAK 1998’DE İMZALAMIŞTI

Ermenistan, Roma Statüsü’nü ilk olarak 1998’de imzalamıştı. Ancak 2004’te Ermenistan Anayasa Mahkemesi, Roma Statüsü’nü Ermenistan Cumhuriyeti Anayasası’na aykırı bulmuştu. Hükümet ise statünün incelenmesi amacıyla yeniden Anayasa Mahkemesine başvurmuştu. Anayasa Mahkemesi bu kez, 24 Mart 2023’te Roma Statüsü’nün Ermenistan Anayasasına uygun olduğuna karar vermişti. Ermenistan hükümeti statünün onay taslağını 1 Eylül 2023’te Ulusal Meclis’e göndermişti.

Roma Statüsü 15 Haziran 1998 – 17 Temmuz 1998 tarih aralığında toplanan Birleşmiş Milletler Konferansı’nın İtalya’nın başkenti Roma’da karara bağladığı Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin Kuruluş Statüsü’dür.

Uluslararası anlaşmalar genellikle statü olarak adlandırılır ve söz konusu belge günlük kullanımda Roma Statüsü olarak geçer.

Anlaşma için yapılan oylamada 160 oy kullanılmış; 120 kabul, 21 çekimser, 7 karşı oy verilmiş ve oy çokluğu ile kabul edilmiştir.