Gündem Haber Girişi : 01 Kasım 2023 10:22

Ekonomik güven endeksi nedir, Ekimde ekonomik güven endeksi kaç oldu?

Ekonomik güven endeksi nedir, Ekimde ekonomik güven endeksi kaç oldu?

SON DAKİKA EKONOMİ HABERLERİ: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ekim ayına ilişkin ekonomik güven endeksi verilerini açıkladı. Ekonomik güven endeksinin açıklanmasıyla birlikte vatandaşlar, ekonomik güven endeksi nedir, Ekonomik Güven Endeksi artarsa ne olur, ekonomik güven endeksi nasıl yorumlanır, Türkiye’nin ekim ayında ekonomik güven endeksi kaç? Merak edilen tüm detaylar haberimizde..

TÜİK'in verilerine göre, ekonomik güven endeksi, ekimde aylık bazda yüzde 1,2 yükselerek 96,5 değerini aldı. Buna göre, endeks eylülde 95,4 iken ekimde yüzde 1,2 artışla 96,5'e çıktı.

Ekonomik güven ekimde yüzde 1,2 arttı

TÜİK’in verilerine göre, ekonomik güven endeksi, ekimde aylık bazda yüzde 1,2 yükselerek 96,5 değerini aldı. Buna göre, endeks eylülde 95,4 iken ekimde yüzde 1,2 artışla 96,5’e çıktı.

Geçen aya göre ekimde tüketici güven endeksi yüzde 4,4 yükselişle 74,6, reel kesim (imalat sanayisi) güven endeksi yüzde 0,2 artarak 105,3, hizmet sektörü güven endeksi yüzde 0,5 artışla 113,6, inşaat sektörü güven endeksi yüzde 0,9 yükselişle 89,1, perakende ticaret sektörü güven endeksi ise yüzde 3,3 azalışla 113,9 değerini aldı.

Ekonomiye güven ne demek?

Ekonomik güven endeksi, üreticilerin ve tüketici genel ekonomik durumunun değerlendirdiği, beklenti ve eğilimlerini özetleyen bir bütün endekstir.

Türkiye ekonomik güven endeksi nedir?

Ekonomik güven endeksi; aylık olarak yayımlanan, hem üretici hem de tüketicilerin ülkemizdeki genel ekonomik duruma ilişkin değerlendirmeleri, geleceğe ilişkin beklenti ve eğilimlerini yansıtan bir bileşik endekstir.

Anket sonuçlarına göre hesaplanan "tüketici güven endeksi" 0 ile 200 arasında bir değer alabilir. Eğer bu endeks 100'den büyükse, insanlar genellikle geleceği olumlu görüyor anlamına gelir. Eğer 100'den düşükse, insanlar geleceği pek parlak görmüyor demektir.

Ekonomik Güven Endeksi artarsa ne olur?

Anket sonuçlarına göre hesaplanan “tüketici güven endeksi” 0 ile 200 arasında bir değer alabilir. Eğer bu endeks 100’den büyükse, insanlar genellikle geleceği olumlu görüyor anlamına gelir. Eğer 100’den düşükse, insanlar geleceği pek parlak görmüyor demektir.

Ekonomik Güven Endeksi nasıl yorumlanır?

Endeks 0 ile 200 aralığında değer alır. Endeksin 100’den büyük olması tüketici güveninde iyimser durum, 100’den küçük olması tüketici güveninde kötümser durum olduğunu gösterir. Mevcut durum değerlendirmeleri, beklentiler ve eğilimler aşağıdaki konu başlıkları kapsamında ölçülür.