Gündem Haber Girişi : 15 Nisan 2023 10:34

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Milli teknoloji hamlemizin meyvelerini tek tek topluyoruz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Milli teknoloji hamlemizin meyvelerini tek tek topluyoruz”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İMECE'nin uzaya fırlatılmasına ait bir görüntü ileti yayımladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasından kimi satır başları şöyle:

“Bugün sizlere müjdeli bir haber daha vermenin bahtiyarlığını yaşıyorum. Deprem afetiyle sarsıldığımız sıkıntı bir devirde ülkemizin uzay yarışında tarihi ana şahitlik ediyoruz. Mühendislerimizin yıllardır gece gündüz üzerinde titizlikle çalıştığı İMECE müşahede uydusunu sabahın erken saatlerinde uzaya uğurladık. Türkiye’ye stratejik kabiliyetler kazandıracak bu uydumuzun dizaynından üretimine, uzaya fırlatılışına kadar bütün etaplarında emeği geçen herkesi can-ı gönülden tebrik ediyorum.
Ülkemizi global teknoloji liginde en üst düzeye çıkarmayı amaçlayan ulusal teknoloji atılımımızın meyvelerini tek tek topluyoruz.

Önümüzdeki devirde jeopolitik rekabetin yalnızca dünyada değil, uzayda da devam edeceği anlaşılıyor. Şu anda birçok gelişmiş ülke kritik ve stratejik kıymette gördüğü uzay alanına yatırım yapıyor. Global uzay iktisadının büyüklüğü 2009’da 245 milyar dolar iken 2021’de 469 milyar dolara ulaştı. Bu sayılar günden güne artıyor. Türkiye olarak biz de daima vites yükseltiyoruz. Son 20 yılda yaptığımız yatırımlara ilaveten ulusal uzay programımızı ilan ederek adeta amaçlarımıza gerçek koşmaya başladık.
TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü’nün kurulmasıyla ehil insan kaynağımızın yetiştirilmesine sürat verdik. Bundan 3 sene evvel Türkiye Uzay Ajansı’nı kurarak uzay çalışmalarında farklı bir evreye geçtik. Halihazırda kendi uydularımızı geliştirmekten ay yüzeyine araç göndermeye, bir Türk vatandaşını Memleketler arası Uzay İstasyonu’na yolcu etmekten uzay endüstrisi ekosistemine kadar her alanda ülkemizi hak ettiği pozisyona getirecek adımları birer birer atıyoruz. Bugüne kadar yörüngeye gönderdiğimiz 8 haberleşme uydumuzdan üçü misyon mühletini muvaffakiyetle tamamladı. Başka beş haberleşme uydumuz ise etkin olarak ülkemize hizmet ediyor.





Bugün de ülkemizin birinci yüksek çözünürlüklü İMECE uydusunu Türkiye Yüzyılı’nın habercisi olarak büyük bir gururla uzaya yolcu ettik. İMECE uydusuyla bir müşahede uydusu için gereken tüm alt sistemlerin tasarım, üretim, montaj, entegrasyon ve testlerini kendimiz yaptık. Uçuş bilgisayarı ve haberleşme sistemleri üzere kritik uydu teknolojilerini yerli ve ulusal imkanlarla geliştirdik.

Rabbim yolumuzu, bahtımızı açık etsin diyorum. Yüksek çözünürlüklü yerli ve ulusal uydumuz İMECE’in hayırlara vesile olmasını diliyorum. Emeği geçenleri farklı ayrı tebrik ediyorum. Hepinize sevgilerimi, hürmetlerimi sunuyorum. Kalın sağlıcakla.”

Hibya Haber Ajansı