Gündem Haber Girişi : 16 Mart 2023 13:10

Çin’de yeni ve ikinci el konut piyasasındaki yükseliş sürüyor

Çin’de yeni ve ikinci el konut piyasasındaki yükseliş sürüyor

Ulusal İstatistik Ofisi, şubat ayında Çin’in büyük kentlerindeki konut fiyatlarının arttığını açıkladı. Ofise nazaran, 70 büyük ve orta ölçekli kentten 55’inde yeni konut fiyatları, 40 kentte ise ikinci el konut fiyatlarında artış yaşandı. Ofisin kıdemli istatistikçisi Sheng Guoqing datalara ait olarak, hükümet siyasetlerinin emlak piyasasını istikrara kavuşturma tesirinin kademeli olarak ortaya çıktığını ve konut talebinin daha da hür kaldığını söyledi.

Dört birinci sınıf kentteki (Beijing, Shanghai Shenzhen ve Guangzhou) yeni konut fiyatları, ocak ayıyla tıpkı büyüme oranıyla yüzde 0,2 arttı. 31 ikinci kademe kentte, ocak ayında yüzde 0.1 artan konut fiyatları, şubatta yüzde 0,4 artış gösterdi. 35 üçüncü kademe kentteki yeni konut fiyatları ise ocak ayında kaydedilen yüzde 0,1’lik düşüşü bilakis çevirerek yüzde 0,3 yükseldi.

Birinci ve ikinci kademe kentlerde fiyatların aylık bazda sırasıyla yüzde 0,7 ve yüzde 0,1 artması ve üçüncü kademe kentlerde sabit kalma yolundaki kayıp serisine son vermesiyle ikinci el piyasasında da ısınma işaretleri görüldü.

Kaynak: Çin Memleketler arası Radyosu
Hibya Haber Ajansı