Magazin Haber Girişi : 13 Ekim 2021 13:26

Baki Çallıoğlu: “Pendik’e geldim ömrüm uzadı”

Baki Çallıoğlu: “Pendik’e geldim ömrüm uzadı”

Ahmet Baki Çallıoğlu Pendik’e ilk kez  1952 yılında  geldi.  Palas Otel’de kaldı. O zamanların Pendik’i için şu sözleri söyledi; “Pendik, Cennet gibiydi  anlatılır gibi değildi. Pendik’e geldim ömrüm uzadı”

Pendik’i  çok sevdiğini dile getiren Çallıoğlu, Pendik’ten kopamadı  ve Yazlık Mehtap Sineması’nda konserler verdi.  1974 yılında Somtaş Sitesi’ndeki evi aldı.  Pendik’e yerleşti. Palas Otel yıkıldığında ise çok üzüldü.  Pendik’te, 1974’ten beri yaşadığı evinde; 2011 yılında aniden geçirdiği rahatsızlık sonucu kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi.  Dumankaya Camisi’nden son yolculuğuna uğurlandı.

Baki Çallıoğlu Kimdir?

Pendikli  Baki Çallıoğlu; bestekâr, söz yazarı, yapımcı, yönetmen, senarist, oyuncudur.  Zeki Müren’in sesinden dinlediğimiz ‘Aşka Gönül Vermem Aşka İnanmam’  ve Candan Erçetin’in seslendirdiği  ‘Çapkın’ şarkılarının altında onun imzası var.

Baki Çallıoğlu, 1928 yılında Denizli’de doğdu. İlk ve orta öğrenimini babasının görevi nedeniyle doğu illerinde tamamladı. İstanbul Konservatuvarı Müzik bölümünü bitirdi. Sanat hayatına ses sanatçısı ve besteci olarak adım attı.

İstanbul Radyosu’nda konserler verdi. Müzik dışında sinema ile de ilgilenen Çallıoğlu, 1948’de yönetmenliğini Vedat Örfi Bengü’nün üstelendiği ‘Canavar’ isimli filmin müziklerini yaptı. Pek çok sinema filminin müziklerini yaptıktan sonra  1956 yılında Çallı Film’i kurdu. Aynı yıl Hayat Sokaklarında filmi ile yönetmenliğe başladı. Yönettiği filmlerin bazılarında oyuncu olarak da yer aldı. 1948’de, 20 yaşındayken sinemaya adım attı. 200’den fazla filmin müziklerini yazıp, besteledi.

Film stüdyosu kurdu fakat kendi deyimiyle, “Sinema dünyası farklı boyutlara geçmeye başlayınca” bırakmak zorunda kaldı.

Tam 10 yıl süren sinema hayatından sonra müzisyenliğe ağırlık verdi. İki bine yakın şarkı sözü yazıp, besteledi.  En çok bilinen şarkılardan, ‘Unut Sevme Beni’ ve ‘Çapkın’ şarkıları kendisine aittir.

Arkadaşları ile birlikte kurduğu, “Baki Çallıoğlu ve Korsanları” adlı müzik grubuyla, uzun süre Çakıl Gazinosu ve Gar Gazinosu’nda çalıştı. Müzisyen Eşi Ümran Çallıoğlu ile de bu sırada tanışıp, evlendi.

Yönetmen Mesut Kara tarafından kaleme alınmıştır;

“Tanıdığımda Pendik’te yaşıyordu A. Baki Çallıoğlu. A. Baki Çallıoğlu’nun kartvizitinde şunlar yazılıydı: ‘Duayen A. Baki Çallıoğlu. Şair bestekar ses sanatçısı, oyuncu ve prodüktör film yönetmeni’

‘Aşka Gönül Vermem Aşka İnanmam’, ‘Unut Sevme Beni’  adlı besteleri yıllardır dilden dile dolaştı, söylendi kuşaklar boyu.

Plak şirketlerinden birine ilk bestelerinden olan Çapkın’ı dinletir. “Bu şarkı olmaz, satmaz” derler. Baki Bey olacağına inanıyordur, bir yıl gider gelir şirkete. Sonunda “yapacağız” derler. Heyecandan uykuları kaçar Baki Çallıoğlu’nun. 50’li yılların başıdır. Bir gün Yüksek Kaldırım’dan aşağıya inerken, bir bakar bütün plakçıların vitrinini okuduğu, sözü, müziği de kendisine ait olan Çapkın plağı süslemiştir. Bir anda ünlenir, yeni plaklar yapar. Kapılar açılmıştır, o yılların ünlüleri arkadaşıdır. “Dudakları Nar Kırmızı, “Niçin Kaçıp Gittin Neden, “Sensiz Dünyamda Hiçim” adlı bestelerini taş plağa okur.

Baki Çallıoğlu sahneye Gar Gazinosu’nda çıkar, “Korsanlar” adını verdikleri kendi orkestrasıyla. Assolist Sevim Çağlayan’dır. Baki Bey sahneye çıktığında yer yerinden oynar, çok büyük alkış alır.

Film müzikleri de yapmaya başlar A. Baki Çallıoğlu. “Uçuruma Doğru (1949), “Aşk Besteleri” (1952), “Boş Beşik” (1952), “Altı Ölü Var / İpsala Cinayeti” (1953), “Cinci Hoca” (1953), “Leylaklar Altında” (1954), “Hayat Sokaklarında” (1956), “Bağrıyanık” (1959), “Divane” (1960), “Arzu” (1961), “Dertli Gönlüm” (1968), “Seyit” (1985) adlı filmler müziğini yaptığı filmlerden bazılarıdır.

Sinema serüveni de başlar Baki Çallıoğlu’nun. 1952 yılında Nuri Akıncı’nın yönettiği “Aşk Besteleri” adlı filmde başrolde oynar. Filmin müzikleri de Baki Bey’e aittir. “Hayat Sokaklarında” (1956), “Kara Yazı” (1957) ve “Ateş Bacayı Sardı” (1961) adlı filmlerde de aktör olarak yer alır, müziklerini yapar.

1956 yılında Çallı Film’i kurarak yapımcılığa ve yönetmenliğe başlar, bazı filmlerinin senaryosunu yazar Baki Çallıoğlu. Yönetmenliğini yaptığı filmler: “Hayat Sokaklarında” (1956), “Yangın” (1956), “Kara Yazı” (1957), “Bağrıyanık” (1959), “Divane” (1960), “Meryem” (1960), “Ateş Bacayı Sardı” (1961), “İnsan Doğarken Ağlar” (1962), “Yarına Boş Ver” 1965)

Nuri Akıncı, “Aşk Besteleri” adlı filminin bazı sahnelerini Pendik’te çekiyordur. Yıl 1952’dir ve Baki Bey Pendik’i ilk kez görüyordur. Palas Otel’de kalırlar. “Cennet gibiydi, Pendik anlatılır gibi değildi. Pendik’e geldim ömrüm uzadı” diyor o günlerin Pendik’i için. Pendik’ten kopamaz. Yazlık Mehtap Sineması’nda konserler verir.

Müzikle yaşadı ardında müzisyen bir aile bıraktı

Söz yazarı besteci ve yönetmen Baki Çallıoğlu 83 yaşında hayata veda etti. Eşi de müzisyen olan Çallıoğlu’nun ikiz çocukları da onun yolundan gidiyor.

Eşi Müziğin Armağanı

Arkadaşları ile birlikte kurduğu, “Baki Çallıoğlu ve Korsanları” adlı müzik grubuyla, uzun süre Çakıl Gazinosu ve Gar Gazinosu’nda çalıştı. Eşi Ümran Çallıoğlu ile de bu sırada tanışıp, evlendi. Çallıoğlu bir röportajında, o günleri şöyle anlatıyordu: “Ümran Hanım yan flüt piyano keman çalardı ama benim için önemli olan benim kalbimi çalmasıydı. O zamanlar konservatuvardaki öğrencilerin çalışması yasaktı. Dışarıda programlara katılamazlardı ama ben onları gizli gizli de olsa sahneye çıkarıyordum. Çocuklar da olunca sahneyi biraz askıya aldık. Çocuklarla ilgilenmek, onlarla daha fala vakit geçirmek istedik. Çünkü sahne çok vaktimizi alıyordu.”

Çocukları da Müzisyen

Çallıoğlu çiftinin mutlulukları, ikiz çocukları Melisa ve Tarkan’ın dünyaya gelmesiyle katlandı. Müzik evlerinin gıdası haline gelirken, çocukları da anne ve babalarının izinden gitmeyi tercih edip, müzik eğitimi aldı. Her ikisi de müzik öğretmenliği yapmaya başladı. Çocuklarının müziğe olan bu ilgisi ve sevgisi en çok babalarını mutlu etti. Onlarla birlikte bazı etkinliklerde sahne aldı. Çocuklarıyla birlikte geçen yıl Pendik’te verdiği konser, besteleriyle Türk müziğinin efsane isimlerinden biri olan Baki Çallıoğlu için unutulmaz bir gün oldu.

Baki Çallıoğlu Pendik’te anıldı

Baki Çallıoğlu’nun vefatının 1. yıl anısına (13 Nisan 2012), Pendik’te ‘Baki Kalan Şarkılar’ adlı konser düzenlendi. Aralarında Türkan Şoray’ın da bulunduğu sanatçılar davet edildi.

Etkinlik; PEFHEM Türk Müziği Topluluğu, Kartal Musiki Cemiyeti, Pendik Musiki Cemiyeti ve Pendik Bölge Hastanesi Korosu’nun katımlıyla gerçekleşti.

 ‘Baki Kalan Şarkılar’a Pendik’te gala gecesi de düzenlendi.

Pendik sevdalısı Çallıoğlu’nu,  Pendikliler hep hatırlayacak.

Kaynak: Vikipedi, evrensel.net, Sabah,  Türk Dünyası Belediyeler Birliği, Türk Sineması Araştırmaları, Pendik Belediyesi,