Gündem Haber Girişi : 25 Ekim 2023 16:37

Bakan Hakan Fidan Uyardı! İsrail’in Kara Harekâtı Vahşeti Katliama Dönüştürür

Bakan Hakan Fidan Uyardı! İsrail’in Kara Harekâtı Vahşeti Katliama Dönüştürür

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsrail’in olası kara harekatı üzerine konuştu. Hakan Fidan İsrail’e çağrı yaptı. Hakan Fidan uyarısında neler dedi? İşte detaylar…

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Katar’ın başkenti Doha’da İsrail’in Gazze’ye düzenleyeceği olası kara harekatı hakkında konuştu. Fidan, “Gazze’ye yönelik bir kara harekatı bu vahşeti tam bir katliama çevirecektir” dedi.

Program kapsamında Katar’a giden Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ile bir araya geldi. Burada mevkidaşıyla ortak basın toplantısı düzenleyen Fidan şu açıklamalarda bulundu:

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan

HAKAN FİDAN: Gündemimiz Gazze’de Devam Eden Savaş

“İkili ilişkilerimizin yanı sıra şu anda gündemimizdeki en önemli konu Gazze’de devam eden savaş. 7 Ekim’den bu yana Gazze’de yaşananlar tüm insanlığın vicdanını sızlatmaktadır.

İNSANLIĞA KARŞI İŞLENEN BİR SUÇ

Filistinli kardeşlerimizin çoluk çocuk, hasta yaşı demeden okullarda, hastanelerde ve camilerde bile hedef alınması, insanlığa karşı işlenen bir suç niteliğindedir. Vicdan sahibi olan herkes, tüm dünyanın gözü önünde işlenen bu vahşete dur demelidir. İslam dünyası olarak da birlik içerisinde ortak tavır ve eylemler geliştirmek zorundayız. Bunu temin etmek için de yoğun bir çaba içerisindeyiz.

hakan fidan son dakika

SAVAŞIN SON BULMASI İÇİN TÜM GÜCÜMÜZLE ÇALIŞMAKTAYIZ

Dün Abu Dabi’deydim, Pazartesi günü Tahran’da öncesinde Beyrut, Cidde ve iki kez de Kahire’yi ziyaret ettim. Bölge ülkeleriyle istişare ve eşgüdüm içerisinde bu trajedinin son bulması için tüm gücümüzle çalışmaktayız. Cumhurbaşkanımız yoğun bir liderler diplomasi temposu içerisinde, bölge liderleri ve dünya liderleriyle bu akan gözyaşının durması için savaşın durması için yoğun bir çalışma ve gayret içerisinde.

KARA HAREKATI KATLİAM OLUR

Gazze’ye yönelik bir kara harekatı bu vahşeti, tam bir katliama çevirecektir. Gazze’de savaşın ve sivillere yönelik saldırıların durdurulması için alınabilecek tedbirler aciliyet arz etmektedir. Hemen ateşkes ilan edilmeli ve insani yardımlar için bir koridor oluşturulmalıdır.

YA BÜYÜK BİR SAVAŞ YA BÜYÜK BİR BARIŞ

Değerli basın mensupları bölgemiz, tam manasıyla bir dönüm noktasındadır. İçinde bulunduğumuz konjonktürden ya daha büyük bir savaşa ya da daha büyük bir barışa gideceğiz. Görüştüğüm tüm muhataplarım kamuoyu önünde söylemeseler bile bu tespiti paylaşmakta. Biz gerek taraflara gerek bölge dışı aktörlere sağduyu telkin ederken, kimileri ise yangına körükle gidiyor. Dayanışma kisvesi altında İsrail’in işlediği cürümleri cesaretlendirenler de bu suçun ortağıdırlar.

ARTIK SOMUT ADIMLAR İÇİN HAREKETE GEÇME ZAMANI

Mevcut krizin coğrafi olarak yayılmasını önleyemezsek tüm dünyayı çok daha kötü günler beklemekte. Filistinlilere karşı işlenen bu suçları hep eleştirdik ama kınamayla sadece eleştirmekle bir yere varılamayacağını da görüyoruz. Israil senelerdir kınamalara kulak tıkamaya, bildiğini okumaya devam ediyor. Artık somut adımlar için harekete geçme zamanıdır.

Filistin meselesi adil bir siyasi çözüme kavuşturulmadan bölgemizde kalıcı bir barış ve istikrarın tesisi mümkün olmayacaktır. Israil silahla, şiddetle ve zulümle kalıcı güvenlik ihtiyacını karşılayamayacağını bilmelidir. Bugünün sözde zaferleri yarın daha büyük hezimetlere yol açacaktır. Çözümün yegane yolu sürekli söylediğimiz gibi 67 sınırları temelinde başkenti Doğu Kudüs olan coğrafi bütünlüğe sahip bağımsız ve egemen Filistin devletinin hayata geçirmesiyle mümkündür.

GARANTÖRLÜK MEKANİZMASI

Bu konuda herkes sorumluluk almalı ve somut adımlar atmalıdır. İşte bu nedenle biz somut bir öneri olarak garantörlük mekanizmasını gündeme getirdik. Bu mekanizma da Türkiye dahil bölgedeki Müslüman ülkelerin aktif bir rol üstlenmelerini arzu ediyoruz. Bölgesel sahiplenme anlayışıyla oluşturulacak bu mekanizma, İsrail ve Filistin’in yükümlülüklerini yerine getirip getirmediğini izlemeli, gerekirse tarafları buna zorlayabilmelidir.”