Yönetmenliğini Metin Yazıcı’nın yaptığı şiir grubunun dinletisi, Adalar Kültür Derneği Başkanı Özer Kangür’ün ev sahipliğinde gerçekleşti.
Doğayla iç içe atmosferi, çiçeklerle süslenmiş salonu ve duvarlardaki tablolarla büyüleyici bir ambiyansa sahip olan dernek binasının bahçesinde izleyiciler koltukları doldurdu.
Şiirler büyük bir dikkat ve ilgiyle dinlenirken, sık sık alkışlarla ödüllendirildi.
Dinletinin sponsoru Aydın Kurs Pendik Kurtköy Kurucusu Arzu Öztürk oldu.
ŞİİRLE YOĞRULAN BİR AKŞAM
“Şehrin Şairleri” şiir grubu, amatör bir ruhu profesyonel bir sunumla birleştirerek unutulmaz bir edebiyat akşamı yaşattı. Hem dinleyicilere şiiri sevdirmeyi hem de Türk ve dünya şiirinden zengin örneklerle sanatı gündemde tutmayı başardı.
ŞİİRLE YOLCULUK: KLASİKLERDEN MODERNLERE
Sunumunu Metin Yazıcı’nın yaptığı gecede Türk ve dünya edebiyatından seçilmiş derinlikli şiirler, Şehrin Şairleri tarafından titizlikle sahnelendi. Her bir şiirin ruhu, onu yorumlayanlar tarafından başarıyla yansıtıldı.
Gül Ballıoğlu, Perihan Özcan’ın “Bağlanmayacaksın” adlı şiirini seslendirdi. Şiir, bireyin özgürlük arayışını ve duygusal bağımlılıktan kaçışını ironik bir dille anlatıyor.
Yeliz Kazğurt, Yunan şair Yorgos Seferis’ten “Beyaz Kağıt” şiiriyle sahnedeydi. Şiir, bireysel özgürlüğü, var olan ile yetinmeyi işlerken; hayatımızı ve geleceğimizi düşünce ve eylemlerimizle şekillendirebileceğimize vurgu yapıyor.
Erdinç Yenigül, Ataol Behramoğlu’nun “Yaşadıklarımdan Öğrendiğim Bir Şey Var” şiiriyle yaşamdan damıtılmış sade ama derin öğretileri izleyiciyle paylaştı.
Ayşe Ünal, Fransız şair Louis Aragon’un “Bırakıp Gittin Beni” şiirinde aşkın, ayrılığın, sevdiğini kaybetmenin acılı yanlarını güçlü bir diksiyonla sundu.
Lale Engin, Nazım Hikmet’in “Yaşamaya Dair” şiiriyle yaşama sevincinin tüm zorluklarına rağmen kaybedilmemesi gerektiğini aktarırken; hayata anlam katan şeyin bazı değerler ve başkalarının mutluluğu için de mücadele etmek olduğunun altını çiziyor.
Yunus Yazıcı, Rus fütürist Şair Mayakovski’nin “Pantolonlu Buluttan” şiiriyle sahnedeydi. Modern bireyin yalnızlığını ve toplumla çatışmasını ironik bir dille ele alan şiir, seyircide büyük ilgi uyandırdı.
Oya Dinçer, kendi kaleme aldığı “Sen Kimsin?” şiiriyle bireysel sorgulama ve varoluşsal bir iç hesaplaşma sundu.
Hatice Erdoğan, William Shakespeare’in “Kaybettiğin Yerde Bekleme” şiiriyle izleyicilere evrensel pişmanlık temasını hatırlattı.
Deniz Sevimsavur, Edip Cansever’in “İki Çift Lafımız Kalsın Dudakta” şiirinde, sessizliğin bazen bir çığlık sayılabileceğini, herkese her şeye rağmen insanca yaşamak gerektiğini yorumladı.
Kübra Yumuk, Metin Yazıcı’nın yazdığı “Sipariş” adlı şiirle gündelik hayatın mekanikleşen ilişkilerine eleştirel bir bakış sunarken, insanların ortak beklentilerine de vurgu yaptı.
Elif Kırnak, Charles Bukowski’nin “Hangi Çiçek” şiiriyle sert gerçekçilik ve duygusal kırılganlığı aynı anda yansıttı.
Kanun sanatçısı Cem Atalay, okunan şiirlere enstrümantal eşlik ederek atmosferi bütünledi.
TÜRKÜLERLE RENKLENEN ŞİİR MOLALARI
Şiir dinletisi, müzikal katkılarla daha da zenginleşti.
Pendik Halk Türküleri Topluluğu’ndan Müzik Öğretmeni Meliha İzik ve Deniz Sevimsavur ile Ataşehir Halk Türküleri Topluluğu’ndan Elvan Yeşilbaş ve Osman Akyüz, Türk halk müziğinden sevilen eserleri seslendirdi.
Türküler, şiirlerin duygu dünyasına paralel bir tını sundu.
Müzisyen Mert Can Yazıcı ise gitarıyla “Tarlaya Ektim Soğan” ve “Aman Avcı Vurma Beni” adlı Azeri türküsünü solo performansla yorumladı.
ANILAR VE FELSEFİ DOKUNUŞLAR
Gecede ayrıca iş insanı Tayfun Yıldırım, merhume annesiyle ilgili bir anısını paylaşarak geceye duygusal bir boyut kattı. Ardından, Filibeli Ahmet Hilmi’nin Amak-ı Hayal adlı eserinde yer alan felsefi bir şiiri seslendirerek gecenin düşünsel derinliğini artırdı.
ŞEHRİN ŞAİRLERİ EYLÜL AYINDA AKM’DE SAHNE ALACAK
Şiir dinletilerine düzenli olarak devam eden Şehrin Şairleri Şiir Grubu 5 Eylül Cuma akşamı da Pendik Atatürk Kültür Merkezi’nde bir şiir dinletisi verecek.
10.07.2025 17:50:35