Gündem Haber Girişi : 18 Nisan 2023 14:34

5G teknolojisiyle 5 bin kilometre uzaktan safra kesesi ameliyatı yapıldı

5G teknolojisiyle 5 bin kilometre uzaktan safra kesesi ameliyatı yapıldı

Bir cerrah, 5G dayanaklı bir robotik cerrahi teknolojisinin yardımıyla, Çin’in kuzeybatısında binlerce kilometre uzakta yaşayan bir bayan hastanın iltihaplı safra kesesini muvaffakiyetle çıkardı. Uzun uzaklıklı ameliyat, 30 dakikada tamamlandı. Dr. Liang Xiao, ameliyatı Çin’in doğusunda bulunan Hangzhou’daki Sir Run Run Shaw Hastanesi’nde bir robot konsolu kullanarak gerçekleştirdi. Bu ortada hasta, cerrahın bulunduğu yerden yaklaşık 5 bin km uzaklıktaki Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi’ndeki Alaer kentinde bir hastanedeydi.

Liang, “Ameliyat platformundan talimat verdiğimde, Alaer’deki hastanedeki dört kollu endoskopik robot senkronize olarak karşılık verdi. Ameliyat, cerrah ve aygıt ortasında ihmal edilebilir bir gecikme ile meselesiz bir biçimde ilerledi” dedi.

Bu ameliyat yalnızca hastayı günlerdir rahatsız eden rahatsızlığı güzelleştirmekle kalmadı, birebir vakitte bu ışık suratında kablosuz teknolojinin Çin’in ücra bölgelerindeki hastalara nasıl yüksek kaliteli tıbbi hizmetlere daha fazla erişim sağlayabileceğini de gösterdi.

Uzak bölgelerden gelen ve kritik hastalıkları olan bireyler, tedavi için büyük kentlere seyahat etmek zorunda kalıyor. Bu yeni teknolojiyle lokal hastaneler, tedavileri binlerce kilometre uzaklıktaki hastaneler ve uzmanlar aracılığıyla yapabilecek.

Kaynak Çin Memleketler arası Radyosu
Hibya Haber Ajansı