Gündem Düzenleme Tarihi : 22 Nisan 2024 13:30 Haber Girişi : 22 Nisan 2022 12:31

23 Nisan 1920'de Ne Oldu? 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın Önemi Nedir?

23 Nisan 1920'de Ne Oldu? 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın Önemi Nedir?
Dünyada çocuklara armağan edilen tek bayram olma özelliğini taşıyan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı hakkında tüm merak edilenler…
23 Nisan 1920'de Ne Oldu? 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın Önemi Nedir?

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Türkiye Cumhuriyeti'nin Kurucu Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk tarafından çocuklara armağan edilmiştir.

Hem bayram hem Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açıldığı gün olan 23 Nisan 1920, halkının egemenliğini ilân ettiği tarihtir.

Peki 23 Nisan nedir, ne olmuştur? Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı 23 Nisan 1920'de anlamı ve önemi nedir, Atatürk Çocuklara ne dedi?


Tüm merak edilenler haberimizde…

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI ANLAMI NEDİR?

23 Nisan 1920, Türk milletinin iradesini temsil eden Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı ve Türk Milletinin egemenliğini ilan ettiği tarihtir.   
    



Sadece Türk çocuklarına değil, bütün Dünya çocuklarına armağan edilen, her yıl 23 Nisan günü kutlanan, Türkiye'nin milli bayramıdır.     

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI NEDİR?



23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak kutlanır. Bu bayram, Türkiye'de çocuklara ve onların haklarına verilen önemi vurgular. Her yıl çeşitli etkinlikler, gösteriler, konserler ve kutlamalar düzenlenir. Okullarda ve çeşitli kurum ve kuruluşlarda çocuklara özel etkinlikler düzenlenir. Ayrıca, çocukların geleceğin temsilcileri olduğu ve onların haklarının korunması gerektiği vurgulanır.     
 



23 NİSAN 1920’DE NE OLDU?

23 Nisan 1920'de Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) açıldığı ve ulusal egemenliğin ilan edildiği gün olarak bilinir. TBMM'nin açılması, Türkiye'nin bağımsızlık mücadelesinde önemli bir adımdır ve ülkenin resmi yönetim merkezi olan Ankara'da gerçekleşmiştir.



23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI’NDA
HANGİ OLAY OLDU?


23 Nisan'ın Türkiye'de ulusal bayram olarak kabul edilmesinin nedeni, 1920'de o gün Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılmış olmasıdır.

İstanbul’un işgal edilerek Meclis-i Mebusan'ın kapatıldığı dönemde Anadolu'da bir direniş başlamış ve bu direnişin bir sonucu olarak Mustafa Kemal Paşa'nın çağrısı ile Ankara'da bir meclis toplanmıştı.

Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, TBMM'nin açıldığı 23 Nisan gününde her yıl kutlanmaktadır.

Milletvekili seçimleri Mustafa Kemal Paşa'nın Ankara'da bir meclisin toplanacağını ve neden toplanması gerektiğini açıklayan 19 Mart 1920 tarihli bildirisiyle başladı, yine Mustafa Kemal Paşa'nın 21 Nisan'daki genelgesiyle meclisin açılacağı tarih duyuruldu ve seçilen milletvekillerinin Ankara'ya gelmesi istendi. Meclis, 23 Nisan 1920'de Ankara'da belirlenen 337 milletvekilinden 115'inin katılabildiği ilk toplantısını gerçekleştirdi.


23 NİSAN NİYE ÇOCUKLARA ARMAĞAN EDİLMİŞTİR?

Atatürk, çocukları milletin geleceği olarak görmüş ve onlara her zaman büyük önem vermiştir. Bu düşüncesini birçok sözünde ve eyleminde dile getirmiştir. 23 Nisan 1920, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin kuruluş günü olarak kabul edilir. Bu tarih, Türk milletinin iradesini ve egemenliğini ilan ettiği bir gündür. Atatürk, bu önemli tarihi gelecek nesillere milli bilinci aşılamak ve vatan sevgisini artırmak için çocuklara armağan etmiştir.



23 NİSAN ÇOCUK BAYRAMI NEDEN ÖNEMLİDİR?

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, milli egemenliğimizin kutlandığı, çocuklara verilen değerin gösterildiği, uluslararası bir güne ilham kaynağı olan, birlik ve beraberliğin sembolü haline gelen ve çocuklara ilham veren bir gündür. Bu özel günü kutlamak ve anlamını anlamak hepimiz için önemlidir.

23 Nisan 1920'de, Türkiye'nin işgal altında olduğu dönemde, Mustafa Kemal Atatürk önderliğindeki milli mücadele hareketi kapsamında TBMM'nin açılmasıyla Türk milleti egemenliğini ilan etmiş ve bağımsızlık mücadelesini sürdürme kararlılığını ortaya koymuştur.



ATATÜRK ÇOCUKLARA NE DEDİ?

Mustafa Kemal Atatürk'ün Çocuklarla İlgili Sözleri

* "Küçük hanımlar, küçük beyler! Sizler hepiniz geleceğin bir gülü, yıldızı ve ikbal ışığısınız. Memleketi asıl ışığa boğacak olan sizsiniz. Kendinizin ne kadar önemli, değerli olduğunuzu düşünerek ona göre çalışınız. Sizlerden çok şey bekliyoruz."

* "Türk milletinin geleceği, bugünkü çocuklarının doğru görüşü ve yorulmak bilmeyen çalışma azmi ile büyük ve parlak olacaktır."

* "Çocuklar geleceğimizin güvencesi, yaşama sevincimizdir. Bugünün çocuğunu, yarının büyüğü olarak yetiştirmek hepimizin insanlık görevidir."

* "Çocukları sağlıklı ve bilgili yetiştirilmeyen uluslar, temeli çürük binalar gibi çabuk yıkılırlar."

"Bugünün küçükleri, yarının büyükleridir."

 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.